Φιλανθρωπία, ευσυνειδησία: οι δυο συνοδοιπόροι!

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και να μην θίξει την επικαιρότητα. Με αφορμή λοιπόν ένα άσχημο γεγονός, την εμφάνιση και ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, θα ασχοληθώ με την ανθρωπινή ζωή και αξία και θα υπενθυμίσω τόσο στον εαυτό μου όσο και σε σας ποσό ανεκτίμητη και αδιαμφισβήτητη είναι!Την ξεχνάμε μερικές φορές λόγω της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων αλλά έρχονται οι στιγμές που την αναλογιζόμαστε και την τοποθετούμε στην πρέπουσα διάσταση της.

Αυτή η συνθήκη είναι μια τέτοια στιγμή. Ομολογώ ότι με χαροποίεισαι ιδιαίτερα η ευαισθητοποίηση των περισσοτέρων. Παρατήρησα ότι οι πιο πολλοί τηρούμε τους κανόνες υγιεινής με υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Όμως, υπήρξε και ένα γεγονός το όποιο μου προκάλεσε κάποια σύγχυση. Στα social media είδα αρκετές φορές μια ανάρτηση που γραφεί “3.000 νεκροί από τον κορονοϊό σε 2 μήνες στον πλανήτη και 1,5 εκατομμύριο από την πεινά αλλά δεν μας αφορά επειδή δεν είναι μεταδοτική”. Σίγουρα, η φτώχεια και η πείνα είναι από τις χειρότερες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος όπως είναι και οι ασθένειες. Σίγουρα, η φτώχεια και η πείνα θα έπρεπε να εκλείψουν από τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά γιατί πρέπει να συγκρίνουμε την δυστυχία που προκαλεί ο κορονοϊός με μια μεγαλύτερη δυστυχία; Γιατί τα γενικεύουμε όλα; Σίγουρα ο καθένας μας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί και επιθυμεί ανθρώπους που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά γιατί πρέπει να νιώθω ενοχές που θέλω και να προστατεύσω εμένα και την κοινωνία στην οποία ζω; Δεν νοιάζομαι για το ένα ή το άλλο…Νοιάζομαι και για τα δυο…! Νοιάζομαι για τον άνθρωπο και την ύπαρξη του γενικότερα! Όμως για να προσφέρω πρέπει να είμαι καλά!!!

Στην Ιταλία κατέληξαν 250 άτομα μέσα σε ένα 24ωρο! Ο θάνατος ενός μέλους μιας κοινωνίας μας αφορά όλους! Δεν θεωρώ ότι δεν είμαι φιλάνθρωπος επειδή φροντίζω τον εαυτό μου, γιατί ταυτόχρονα φροντίζω και την κοινωνία. Η φράση ότι “η πεινά δεν μας αφορά” προσβάλλει την ανθρωπινή αξία, την συμπόνοια, την πρόσφορα, το φιλότιμο. Φυσικά και μας αφορά αλλά μας αφορά και ο ιός!

Φιλάνθρωπος είναι αυτός που προσφέρει φαγητό, αγάπη, που βοηθά όποιον έχει την ανάγκη του…Ευσυνείδητος και υπεύθυνος πολίτης είναι αυτός που κάθεται στο σπίτι του όταν είναι κρυωμένος για να προστατεύσει τους γύρω του…αυτός που δεν είναι δημόσιος κίνδυνος και απειλή… Νομίζω ότι αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες…κάπως η μία χρειάζεται την άλλη για να υπάρξει… Άσε λοιπόν την κριτική, δεν είναι ώρα για δαύτη και ας κοιτάξουμε να είμαστε και φιλάνθρωποι και ευσυνείδητοι!