Γυμναστική & Αθλητισμός: Διατάσεις για τους αθλητές

Ο χώρος του αθλητισμού όπως καλά γνωρίζουμε είναι έντονος και απαιτητικός. Οι προπονήσεις είναι πολύωρες και οι αγώνες σκληροί. Έτσι λοιπόν απαιτείται και η καλή φυσική κατάσταση και υγεία των αθλητών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το τόσο απαιτητικό περιβάλλον.

Ακριβώς λόγω αυτών των συνθηκών, λοιπόν, αποφασίστηκε πρόσφατα ότι ο κάθε αθλητής που ανήκει σε κάποιο αθλητικό σωματείο ή ομάδα είναι απαραίτητο να εκδώσει την κάρτα υγείας αθλητή.

Όπως προδίδει και το όνομά της, πρόκειται για μια κάρτα που πιστοποιεί ότι ο εκάστοτε αθλητής είναι απολύτως υγιής και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει τόσο στις προπονήσεις όσο και στους αγώνες της ομάδας του.

Μάλιστα, η κάρτα αυτή ανανεώνεται κάθε χρόνο, αναγκάζοντας έτσι τους αθλητές να υποβάλλονται σε ετήσιες εξετάσεις, κάτι που δεν γινόταν κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα οι θάνατοι στον χώρο του αθλητισμού να έχουν αυξηθεί.

Ωστόσο, εκτός από τις ετήσιες εξετάσεις, οι καρδιολόγοι ΕΟΠΥΥ συμβουλεύουν τους αθλητές για το πώς θα πρέπει να γυμνάζονται σωστά, ώστε να διαφυλάξουν την υγεία του οργανισμού τους.

Έτσι λοιπόν, μας τονίζουν τη σημασία και τον σκοπό των μυϊκών διατάσεων:

  • H αύξηση του μυϊκού μήκους και η βελτίωση της κινητικότητας μιας άρθρωσης. Ο μυς είναι ξεκούραστος, δυνατότερος και αντεπεξέρχεται καλύτερα στις απαιτήσεις, χωρίς ιδιαίτερη πίεση.
  • Η βελτίωση της μυϊκής απόδοσης. Ο αθλούμενος γυμνάζεται στις ιδανικές ακραίες θέσεις, χωρίς να κουράζεται, αφού οι διατάσεις βοηθούν τους μύες του να ανταποκριθούν για περισσότερη ώρα και σε μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια του αγώνα.
  • Η πρόληψη τραυματισμών και η αποκατάσταση κινητικότητας μετά από αυτές, αφού οι ζεστοί πλέον μύες δεν κινδυνεύουν από τραυματισμούς, έχοντας γίνει περισσότερο ευέλικτοι.
  • Η ελάττωση της μυϊκής έντασης, καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτεροι ελευθερία κινήσεων στους μύες χωρίς ιδιαίτερη πίεση.
  • Η βελτίωση στο συντονισμό των κινήσεων αφού υπάρχει μυϊκή αίσθηση και γίνεται οικονομία ενέργειας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις αντοχές μας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
  • Η αυτοσυγκέντρωση. Όταν παίρνουμε λίγο χρόνο για να κάνουμε διατάσεις, καταφέρνουμε τελικά να αδειάσουμε και το μυαλό μας κι έτσι να χαλαρώσουμε όχι μόνο τους μύες μας, αλλά και το πνεύμα μας και να μπορέσουμε τελικά να ανταποκριθούμε καλύτερα σε όλες τις απαιτήσεις του αγώνα.

Φυσικά, αυτού του τύπου οι ασκήσεις δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την προθέρμανση, αλλά έρχονται να την συμπληρώσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε νεαρούς αθλητές, καθώς και σε αθλητές που δεν γνωρίζουν πώς γίνονται σωστά οι διατάσεις, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να ζητήσουμε από τον προπονητή μας να μας δείξει μια ποικιλία διατατικών ασκήσεων, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την προθέρμανσή μας πριν την προπόνηση ή πολύ περισσότερο πριν από κάποιον φιλικό ή και επίσημο αγώνα.