Stressecho: Απορίες σχετικά με την εξέταση

Εδώ και αρκετά χρόνια οι περισσότεροι καρδιολόγοι παραπέμπουν ασθενείς κυρίως με στεφανιαία νόσο σε εξέταση stress echo. Αυτή η εξέταση είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη αφού ελέγχει τη λειτουργία της καρδιάς υπό συνθήκες στρες και προλαμβάνει πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα εξαιτίας τυχόν δυσλειτουργιών.

Παρ’ όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν και είναι σημαντικό να απαντηθούν για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την εξέταση αυτή.

  • Πρώτα απ’ όλα γιατί να προβούμε σε ηχοκαρδιογράφημα αντί για τεστ κοπώσεως;

Συγκριτικά με το τεστ κοπώσεως, το ηχοκαρδιογράφημα έχει πολύ υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια, και προτιμάται έναντι του τεστ κοπώσεως σε ασθενείς με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η υπέρταση και το κληρονομικό ιστορικό, ή σε ασθενείς με ήδη γνωστή στεφανιαία νόσο. Επίσης, ενδείκνυται σε ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν γρήγορα σε κυλιόμενο διάδρομο ή έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας, αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τη χορήγηση ειδικού φαρμάκου.

  • Ποιες οι διαφορές με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου;

Και οι δυο αυτές εξετάσεις έχουν περίπου την ίδια διαγνωστική αξία. Η διαφορά τους είναι ότι στο ηχοκαρδιογράφημα ο εξεταζόμενος δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία συγκριτικά με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου.

  • Πόσο διαρκεί η εξέταση;

H διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 20 λεπτά. Ο συνολικός όμως χρόνος στο ιατρείο είναι μία ώρα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για τη λήψη του ιστορικού, την τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα, τη σύνδεση με τα monitors και τις μετρήσεις ή την άσκηση σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο, αν η εξέταση γίνει με σωματική άσκηση και όχι χορήγηση φαρμάκου.

  • Η εξέταση αυτή ελλοχεύει κινδύνους;

Η εξέταση είναι αναίμακτη και ο μόνος κίνδυνος σχετίζεται με την κατάσταση της καρδιάς σας και όχι με την εξέταση αυτή καθ’ αυτή. Σε ασθενείς με σοβαρά καρδιακά προβλήματα έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια επεισόδια στη διάρκεια της εξέτασης. Για αυτό το λόγο η εξέταση στρες έκο στον dr. Καραγιάννη γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου, κατάλληλα εξοπλισμένου όπως προβλέπεται διεθνώς, με ταυτόχρονη καταγραφή πολλών παραμέτρων και συνεχή παρουσία του γιατρού καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί αρρυθμίες λόγω της δοβουταμίνης (της φαρμακευτικής ουσίας που χρησιμοποιείται) οι οποίες όμως είναι αναστρέψιμες.

  • Υπάρχουν παρενέργειες από τη δοβουταμίνη;

Η δοβουταμίνη μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει μούδιασμα ή ζέστη στο κεφάλι και στα άκρα ή ναυτία ή και τρέμουλο. Τα συμπτώματα αυτά όμως είναι παροδικά και εξαφανίζονται 3-4 λεπτά μετά τη διακοπή του φαρμάκου, επομένως δεν υπάρχει και λόγος ανησυχίας.

Μετά το πέρας της εξέτασης, θα πρέπει να περιμένετε λίγα λεπτά ώστε η καρδιά να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Έπειτα, μέσα σε 20 λεπτά θα μπορείτε να έχετε στα χέρια σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ μπορείτε να συνεχίσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Τέλος, είναι σημαντικό να είμαστε σε επαφή και επικοινωνία με τον γιατρό μας για να μας λύσει οποιαδήποτε απορία και να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες πριν και μετά την εξέταση.