Τελικά, μήπως ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ο Σόλσκιερ για τη Γιουάιτεντ;

Το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και πριν από έναν χρόνο. Ήταν προς τα τέλη Νοεμβρίου του 2019 όταν ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ συμπλήρωσε ακριβώς τα ίδια παιχνίδια και τους ίδιους βαθμούς με τον Ντέιβιντ Μόις, τον πρώτο προπονητή που είχε την ατυχία, όπως αποδείχτηκε, να διαδεχτεί τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πριν από όλα, μην ξεχνάτε ότι κάθε μέρα βρίσκετε εδώ τα πιο δυνατά προγνωστικα

Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι λοιπόν, ο Μόις σε 34 ματς πρωταθλήματος είχε απολογισμό 17 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες, δηλαδή 57 πόντους συγκομιδή. Σχεδόν 12 μήνες πριν ο Σόλσκιερ είχε επί της ουσίας τα ίδια αποτελέσματα: 16 νίκες, 9 ισοπαλίες και 9 ήττες, όπερ σημαίνει 57 πόντους, δηλαδή ίδιους ακριβώς με τον Μόις!

Βέβαια η διαφορά τότε ήταν ότι δεν είχε περάσει καιρός από τη συμφωνία της διοίκησης με τον Νορβηγό προπονητή για τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Τέλη Μαρτίου του 2019 οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ θεώρησαν πως βρήκαν τον κατάλληλο προπονητή μετά το κάζο με τον Ζοσέ Μουρίνιο και βιάστηκαν να τον καπαρώσουν. Δεν φαντάζονταν ότι οκτώ μήνες αργότερα θα άρχιζαν πάλι να αναρωτιούνται μήπως χρειάζεται να βρουν κάποιον άλλο.

Υπό τις ευλογίες του σερ Άλεξ

Το παράδοξο με τις περιπτώσεις των Μόις και Σόλσκιερ είναι πώς η πρόσληψή τους έγινε υπό τις ευλογίες του σερ Άλεξ. Η πατρική φιγούρα του συλλόγου είχε πάντοτε σημαντικό λόγο στις αποφάσεις της διοίκησης. Χώρια οι διαφωνίες που εξέφραζε για το διάστημα που πρέπει να κριθούν τα έργα και οι ημέρες ενός προπονητή. Γι’ αυτό και o Μόις με τον Σόλσκιερ δεν απολύθηκαν γρήγορα, ο δε Νορβηγός παραμένει στην τεχνική ηγεσία μέχρι νεωτέρας. Δεν ξέρουμε κατά πόσο τον βοήθησε η νίκη με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», ωστόσο η ομάδα είναι φανερό ότι σε αυτά τα επτά χρόνια (μπήκε στο όγδοο) που πορεύεται στη μετά Φέργκιουσον εποχή έχει χάσει την πραγματική ταυτότητά της. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα τη βρει και θα την επαναφέρει ώστε ο σύλλογος να γίνει ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο.

Είναι ο Ποτσετίνο ο πιο κατάλληλος;

Στο ποδόσφαιρο οι απαντήσεις δεν δίνονται με εικασίες. Ούτε στη δημοσιογραφία υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Τις τελευταίες μέρες έχει βουίξει πάλι στην κοινωνία του Μάντσεστερ ότι η απόφαση για την απόλυση του Σόλσκιερ είναι θέμα ημερών. Και η έλευση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μοιάζει πιο πιθανή από προηγούμενες φορές.

Φούντωσε μάλιστα μετά την ήττα από την Μπασακσεχίρ στο Τσάμπιονς Λιγκ (είχε προηγηθεί και εκείνη από την Άρσεναλ στο πρωτάθλημα) με συνέπεια να γραφτούν διάφορα στα μέσα ενημέρωσης. Το είχε ως ρεπορτάζ η «Daily Mail», το ίδιο ακριβώς έπραξε και η «Manchester Evening News». Οι υπεύθυνοι της διοίκησης είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα της ομάδας και έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Το όνομα του πρώην προπονητή της Τότεναμ, που είναι άνεργος εδώ και έναν χρόνο, είχε πέσει στο τραπέζι και στη διάρκεια της περσινής σεζόν. Όταν ο ίδιος είχε δηλώσει αδυναμία στο να διαχειριστεί την κατάσταση στα «σπιρούνια» έπειτα από την εκπληκτική πορεία μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ποτσετίνο παρουσίασε την καλύτερη δουλειά του στην ομάδα του Λονδίνου. Ωστόσο, αν εκεί λύγισε υπό το βάρος των ευθυνών μετά από τον τελικό της Μαδρίτης με τη Λίβερπουλ, πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρει στα αποδυτήρια της Γιουνάιτεντ όπου οι δυσκολίες είναι αμέτρητες και οι απαιτήσεις ακόμα περισσότερες; Είναι σίγουρα πιο ώριμος αλλά θα χρειαστεί και ιδιαίτερη στήριξη από την πρώτη στιγμή.

Θέμα προσωπικότητας

Η λογική λέει ότι ο Σόλσκιερ πρέπει να φύγει. Ή ότι θα έπρεπε ήδη να έχει απολυθεί. Είναι πολύ soft σαν εικόνα αλλά και ως προπονητής κρίνοντας από τα αποτελέσματα και την παρουσία της Γιουνάιτεντ μέσα στο γήπεδο. Το συγκεκριμένο κλαμπ χρειάζεται έναν άνθρωπο με έντονη προσωπικότητα, που θα έχει το σθένος και θα αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι υπεράνω όλων. Δεν αρκεί να συνδέει το όνομά του με τη χρυσή εποχή του 1999 ή οτιδήποτε άλλο από το πλούσιο παρελθόν. Επιπλέον, ο επόμενος προπονητής της Γιουνάιτεντ χρειάζεται κυρίως να νιώθει την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών και όσων περιφέρονται γύρω του. Είτε λέγεται Ποτσετίνο είτε είναι λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλής και επιτυχημένος.