Αξονική και μαγνητική εγκεφάλου- Πότε πραγματοποιούνται;

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο στο σώμα μας, καθώς αυτός καθορίζει την λειτουργία και τις κινήσεις μας καθώς και ολόκληρη την καθημερινότητά μας. Έτσι είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε ότι είναι υγιής και λειτουργεί σωστά και να ελέγχουμε την παραμικρή ανησυχητική ένδειξη.

Σημαντικές εξετάσεις όπως η αξονική εγκεφάλου και η μαγνητική εγκεφάλου, μπορούν να μας δείξουν μία ξεκάθαρη εικόνα του και να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πάμε να δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για αυτές τις δύο εξετάσεις.

MRI

Η μαγνητική εγκεφάλου (MRI) είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων του εγκεφάλου και του εγκεφαλικού στελέχους.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να ανιχνεύσει μια ποικιλία παθήσεων του εγκεφάλου, όπως κύστες, όγκους, αιμορραγία, οίδημα, αναπτυξιακές και δομικές ανωμαλίες, λοιμώξεις, φλεγμονώδεις καταστάσεις ή προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να προσδιορίσει εάν λειτουργεί μια νευρική σύναψη ή όχι και να ανιχνεύσει πιθανή βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται από τραυματισμό ή εγκεφαλικό.

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση προβλημάτων όπως επίμονοι πονοκέφαλοι, ζάλη, αδυναμία και θολή όραση ή επιληπτικές κρίσεις και μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ορισμένων χρόνιων ασθενειών του νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μάθετε περισσότερα για το πως πραγματοποιείται.

CT SCAN

Η αξονική εγκεφάλου (Brain CT Scan) είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία απεικόνισης που χρησιμοποιεί ειδικές μετρήσεις ακτίνων Χ για την παραγωγή οριζόντιων ή αξονικών εικόνων (συχνά αποκαλούμενες φέτες) του εγκεφάλου. Οι αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου μπορούν να παρέχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τον εγκεφαλικό ιστό και τις δομές του εγκεφάλου από τις τυπικές ακτινογραφίες κεφαλής, παρέχοντας έτσι περισσότερα δεδομένα σχετικά με τραυματισμούς ή/και ασθένειες του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια μιας αξονικής εγκεφάλου, η ακτίνα Χ κινείται σε κύκλο γύρω από το σώμα, «φωτογραφίζοντας» πολλές διαφορετικές απόψεις του εγκεφάλου. Οι πληροφορίες των ακτίνων Χ αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή που ερμηνεύει τα δεδομένα ακτίνων Χ και τα εμφανίζει ως εικόνα στην οθόνη.