Τενοντίτιδα ώμου: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Αν και το πιο σύνηθες είναι να ακούμε για τενοντίτιδα στον καρπό, υπάρχουν και άλλα σημεία στο σώμα μας που μπορεί να υποφέρουν από «πονεμένο» τένοντα. Τέτοιον τένοντα μπορούμε να βρούμε και στον ώμο μας.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την τενοντίτιδα ώμου, και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Πότε να αρχίσω να την υποπτεύομαι;

Φυσικά, ο οξύς πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Με την κίνηση του ώμου ή και την πίεσή του, νιώθουμε δυσφορία από τον πόνο που μπορεί να εκτείνεται και σε ολόκληρο το χέρι ή την ωμοπλάτη. Η δυσκολία να σηκώσουμε το χέρι μας από ένα ύψος και πάνω είναι και αυτή μια ένδειξη τενοντίτιδας. Τα πολλά «κρακ», επίσης, δίνουν και αυτά το στίγμα του προβλήματος.

Από τι προκαλείται;

Όπως συμβαίνει και με την τενοντίτιδα καρπού, η τενοντίτιδα ώμου οφείλεται συνήθως στην υπερβολική και συνεχή κίνηση του ώμου, όπως γίνεται στον αθλητισμό. Η ηλικία είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα, τα πρώτα συμπτώματα της τενοντίτιδας μπορεί να εμφανιστούν από τα 25, ενώ οι 40 και άνω είναι οι πιο συχνοί «παθόντες». Εκτός των παραπάνω, κομβικό ρόλο παίζει και η στάση του σώματος, ακόμα και στον ύπνο μας. Αν τείνουμε να πιέζουμε τον ώμο μας κατά τον ύπνο μας, τότε ρισκάρουμε κατά πολύ την υγεία του.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο ορθοπαιδικός στον οποίο θα έχουμε εμπιστευτεί τη διάγνωση και τη θεραπεία της τενοντίτιδας, θα μας προτείνει και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, για αυτό και δεν μπορούμε να βγάλουμε από μόνοι μας ασφαλή συμπεράσματα για το ποιο είδος θεραπείας μάς είναι χρήσιμο.

Ανάμεσα στις προτάσεις του γιατρού, συχνότερα βρίσκουμε την ξεκούραση και την παγοθεραπεία, όπως και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μαζί με κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης, τα παραπάνω ενδείκνυνται για ήπιες περιπτώσεις τενοντίτιδας. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις (όπως είναι η ρήξη του τένοντα), προτείνεται η αρθροσκόπηση ώμου, η οποία είναι η λιγότερο επεμβατική μέθοδος κι εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα.

Κι αν δεν ασχοληθώ μαζί της;

Ο κανόνας λέει να μην αγνοούμε κανέναν πόνο. Ειδικά αν έχουμε διαγνωστεί με μια τενοντίτιδα ώμου και αποφεύγουμε τη θεραπεία της με ασκήσεις ή και αρθροσκόπηση ώμου, καταδικάζουμε τον εαυτό μας σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος πόνος, μάλιστα, μπορεί να γίνει τόσο οξύς κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να μας ξυπνάει. Δυσκολία θα έχουμε σε κάθε κίνηση που απαιτεί κίνηση ώμου, όπως για παράδειγμα στον καθαρισμό τζαμιών, στο κούμπωμα κουμπιών, ακόμα και στο ανέβασμα φερμουάρ.

Το να αγνοήσουμε την τενοντίτιδα ώμου δεν είναι επιλογή. Πάντα ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού μας, που θα μας παραπέμψει στην ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματός μας.