Πώς χορηγείται το φάρμακο σε πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα

Οι νεφελοποιητές χρησιμοποιούνται συνήθως για τη χορήγηση φαρμάκων απευθείας στους πνεύμονες σε άτομα με αναπνευστικές ασθένειες π.χ με άσθμα ή αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η χρήση νεφελοποιητών συνιστάται γενικά όταν τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό, κάτι το οποίο διαπιστώνεται με το οξύμετρο και ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ατόμου, την ηλικία και τις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Οι φυσιολογικές τιμές κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα είναι μεταξύ 95% και 100%. Όταν τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν κάτω από το 90%, θεωρείται ότι το οξυγόνο είναι χαμηλό και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας. Εάν τα επίπεδα οξυγόνου συνεχίσουν να πέφτουν κάτω από το 90%, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει δύσπνοια, αύξηση των καρδιακών παλμών και άλλα συμπτώματα αναπνευστικής φύσεως. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας νεφελοποιητής https://www.germanos-medicals.gr/c/anarrofisi-nefelopiisi μπορεί να βοηθήσει στην παροχή φαρμάκων απευθείας στους πνεύμονες και στη βελτίωση της αναπνοής.

Η χρήση ενός νεφελοποιητή με οξύμετρο μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση των επιπέδων κορεσμού οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το οξύμετρο φοριέται στο δάχτυλο ή στο αυτί και μπορεί να μετρήσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Όταν χορηγείται φάρμακο στον πάσχοντα με νεφελοποιητή, παράλληλα κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούμε να κάνουμε δειγματοληψία για το οξυγόνο στο αίμα με το οξύμετρο προκειμένου να δούμε αν η θεραπεία πηγαίνει καλά η χρειάζεται κάποια μετατροπή στην δοσολογία της χορήγησης φαρμάκου. Επίσης, έτσι προλαβαίνουμε επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν στην πορεία από το φάρμακο που χορηγείται στον ασθενή.

Πριν κάνουμε χρήση του νεφελοποιητή, πρέπει να συνδέσουμε το οξύμετρο στο δάχτυλό για να δούμε τα όρια του οξυγόνου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον νεφελοποιητή και να εισπνεύσουμε το φάρμακο μέσω του επιστόμιου ή της μάσκας. Παράλληλα με τη θεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούμε συνέχεια τα επίπεδα του οξυγόνου. Εάν τα επίπεδα οξυγόνου πέσουν κάτω από ένα ασφαλές εύρος, θα πρέπει να σταματήσουμε τη θεραπεία με νεφελοποιητή και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ένας γιατρός μπορεί να προσδιορίσει πότε χρειάζεται νεφελοποιητής και ποια φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Μπορεί επίσης να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσουμε σωστά έναν νεφελοποιητή και οξύμετρο.

Εκτός από τη χρήση ενός νεφελοποιητή, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να βελτιώσει την αναπνευστική του υγεία και να διατηρήσει ασφαλή τα επίπεδα οξυγόνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους πνεύμονες και να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και στη μείωση του κινδύνου αναπνευστικών προβλημάτων.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στους πνεύμονες και να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και στη μείωση του κινδύνου αναπνευστικών προβλημάτων.

Αποφυγή έκθεσης σε ρύπους

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλους ρύπους μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους πνεύμονες και να αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων. Η αποφυγή της έκθεσης σε ρύπους μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων και στη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας.

Η τιμή ενός οξυμέτρου και ενός νεφελοποιητή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και το πού τα αγοράζετε.

Η τιμή ενός νεφελοποιητή μπορεί να κυμαίνεται από 25 έως 200€, ανάλογα με τον τύπο και τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένας βασικός νεφελοποιητής που χρησιμοποιεί πεπιεσμένο αέρα μπορεί να κοστίζει περίπου 25 €, ενώ ένα πιο προηγμένο μοντέλο που χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων μπορεί να κοστίζει πάνω από 100€.

Η τιμή ενός οξυμέτρου μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 100€. Ένα βασικό παλμικό οξύμετρο που μετρά μόνο τον κορεσμό οξυγόνου και τον ρυθμό παλμών μπορεί να κοστίσει περίπου 20€, ενώ ένα πιο προηγμένο μοντέλο που μετρά πρόσθετες παραμέτρους όπως ο δείκτης αιμάτωσης και ο αναπνευστικός ρυθμός μπορεί να κοστίσει πάνω από 100€. . Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση, τη μάρκα, την ποιότητα, την τοποθεσία και τη διαθεσιμότητα αυτών των συσκευών, επομένως είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τα τοπικά καταστήματα ιατρικών ειδών ή να ψάξετε στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονικά καταστήματα για τις τρέχουσες τιμές, αναζητώντας π.χ. οξύμετρο τιμή https://www.germanos-medicals.gr/c/ojymetra.