Σέρρες: Σημαντική μείωση διαφοράς ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ -Ποιοι βουλευτές (δεν) εκλέγονται (πίνακες)

Σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το α΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr στην Κεντρική Μακεδονία, που διεξήχθη το διάστημα 6 έως 11 Μάϊου 2023 σε δείγμα 1980 ατόμων. Συγκεκριμένα, το 14,5% της διαφοράς του 2019 μειώνεται σε 5%. Κι αυτό γιατί το κυβερνών κόμμα που χάνει 9,5% (32 έναντι 41,5% το 2019) έχει συσπείρωση μόλις 70%, λόγω διαρροών προς κόμματα του δεξιού άκρου (Ελληνική Λύση, Εθνική Δημιουργία), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 80% παραμένει σταθερός στο 27% του 2019. Ενισχυμένα εμφανίζονται:

-Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 10,5 έναντι 7,5%

-Το ΚΚΕ: Από 4,5 σε 5,5%

-Το ΜΕΡΑ25: Από 4 σε 5%.

Ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των Εθνική Δημιουργία (2,5%), ΕΑΝ (1,5%) και Πλεύση Ελευθερίας (1,5%).

Όσο για την Ελληνική Λύση, εμφανίζεται αποδυναμωμένη (από5,5 σε 4,5%), καθώς οι διαρροές από τη ΝΔ υπερκαλύπτονται από αυτές προς άλλα κόμματα του δεξιού άκρου.

Αναφορικά με τους βουλευτές:

*Στο νομό Σερρών:

-Στη ΝΔ προηγείται καθαρά ο πρώην υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής και ακολουθούν ο κ. Χατζηβασιλείου και η κα. Αραμπατζή, που, σε αντίθεση με τον, επίσης, νυν βουλευτή Θ. Λεονταρίτη, δείχνουν να επανεκλέγονται.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφεται σαφές προβάδισμα για κάποιον υποψήφιο, καθώς ο κ. Αβραμάκης, εκλεγμένος βουλευτής το 2019, καθώς και οι κ.κ. Καρπουχτσής και Λυμπούδης, συγκεντρώνουν ο καθένας περίπου το 30%-35% των ψήφων του κόμματος.

-Στο ΠΑΣΟΚ, που δεν αναμένεται να εκλέξει βουλευτή στην περιοχή, προηγείται ο Π. Καρίπογλου.

 

*Στο νομό Κιλκίς

-Στη ΝΔ προηγείται ο Γ. Γεωργαντάς και, όπως και το 2019, ακολουθεί ο Κ. Κιλτίδης.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ο Π. Παππάς, που είναι νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο.

-Στο ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Στ. Παραστατίδης και ακολουθεί ο εκλεγμένος το 2019 βουλευτής Γ. Φραγγίδης.

 

*Στην Α΄Θεσσαλονίκης:

-Στη ΝΔ που θα αναμένεται να εκλέξει εφτά βουλευτές (σ.σ. έξι αν την επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης), προηγούνται κ.κ. Καλαφάτης και Γκιουλέκας, καθώς και η κα. Ράπτη και ακολουθούν οι: Στ. Σιμόπουλος, Ν. Καραγιαννακίδης, Α, Ευθυμίου, Δ. Γκολιδάκης και Δ. Κούβελας.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να εκλέξει πέντε βουλευτές προηγείται η Κ. Νοτοπούλου, η οποία συγκεντρώνει το 40% των σταυρών του κόμματος, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις ανταγωνίζονται έξι υποψήφιοι, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό σταυρών δεν ξεπερνά το 20%. Πρόκειται για τους κ.κ. Γιαννούλη, Ρόκο, Στυλιανού, Γεροτζιάφα, Μηταφίδη και Τριανταφυλλίδη.

-Στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να κερδίσει και δεύτερη έδρα, προηγείται ο Α. Σαουλίδης και ακολουθούν η Π. Δαλαμπούρα, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και ο κ. Καστανίδης, εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος το 2019.

 

*Στη Β΄ Θεσσαλονίκης:

-Στη ΝΔ, που αναμένεται να εκλέξει τρεις βουλευτές, προηγούνται οι κ.κ Καράογλου Βαρτζόπουλος και ακολουθούν σε κοντινή απόσταση οι κ.κ. Αναστασιάδης, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος το 2019, και ο κ. Παππάς, ο οποίος είχε τερματίσει τέταρτος και δεν είχε εκλεγεί.

-Στο ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουν με τρόπο σαφή οι δύο εκλεγμένοι και το 2019 βουλευτές του κόμματος, ο κ. Φάμελλος και η κα. Αυγέρη.

-Στο ΠΑΣΟΚ ο Α. Γλαβίνας, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο, προηγείται το εκλεγμένου το 2019 βουλευτή, Γ. Αρβανιτίδη.