Σκανδαλώδης ο ρωσικός αποκλεισμός ουκρανικών λιμανιών, λέει ο Σαρλ Μισέλ

Σκανδαλώδης ο ρωσικός αποκλεισμός ουκρανικών λιμανιών, λέει ο Σαρλ Μισέλ
Σκανδαλώδης ο ρωσικός αποκλεισμός ουκρανικών λιμανιών, λέει ο Σαρλ Μισέλ

Ο αποκλεισμός των θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας από τη Ρωσία αφότου η τελευταία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα δημητριακά, που είχε συναφθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, είναι «σκανδαλώδης» και «πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

«Είναι ειλικρινά σκανδαλώδες το ότι η Ρωσία, αφού έβαλε τέλος στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα δημητριακά, αποκλείει τα ουκρανικά λιμάνια και τους επιτίθεται. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Μισέλ την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ακόμη πως είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος αν οι ηγέτες της G20 θα καταφέρουν να συναινέσουν σε μια δήλωση στο τέλος της συνόδου τους στο Νέο Δελχί.

Ο Μισέλ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει από την Ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών να επικεντρώσει στις παγκόσμιες προκλήσεις για τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να περιληφθούν στις συνομιλίες είναι ο ρωσικός αποκλεισμός της διέλευσης φορτίων δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος πλήττει την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες.

Ο Μισέλ δήλωσε πως δεν προβλέπει ότι η σύνοδος κορυφής θα επιλύσει όλα τα «μείζονα» παγκόσμια προβλήματα, αλλά πρόσθεσε πως η ΕΕ θέλει από τη G20 να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη και να στείλει ένα μήνυμα για τα κλιματικά ζητήματα και τη μείωση της φτώχειας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ