ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ : Στη Ναμίμπια για το δίκτυο κατά εγκλημάτων των λαών

Στη Ναμίμπια της Αφρικής βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο υποψ. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προσκεκλημένος των φορέων και διοργανωτών, συμμετείχε στις εργασίες συγκρότησης  ενός «Διεθνούς Δικτύου Δικαιοσύνης για τα Εγκλήματα κατά των Λαών».

Η επιλογή της Ναμίμπια για την ίδρυση του Δικτύου είναι συμβολική μια και εκεί  συντελέστηκε  η πρώτη γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ο υποψ Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλάει για τη σημασία του Δικτύου αλλά και τα όσα μετέφερε εκ μέρους της χώρας μας εκεί, στη δική του «ανταπόκριση» από την πρωτεύουσα Οκαχάντζα.

“Μόλις μπήκα στην αίθουσα των εργασιών του πολυήμερου φεστιβάλ των Χερέρο το βλέμμα μου έπεσε στο κεντρικό πανό:

We are not puppets – Not about us, without us!

 

Καμία κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται μόνη της την αποκατάσταση των εμμενόντων επιπτώσεων των εγκλημάτων και γενοκτονιών, χωρίς τη συμμετοχή του λαού που έπεσε θύμα τους και των κινημάτων του.

 

Οι Χερέρο ανθίστανται στην υποκρισία, δεν αρκούνται στα «μπιχλιμπίδια» των δημοσίων φιλοφρονήσεων και στις διακρατικές χρηματικές ελεημοσύνες, οι οποίες στο τέλος δεν καταλήγουν καν στα σωστά χέρια… Ζητούν απλά πράγματα: (1) αναδιανομή της γης τους που παραμένει στα χέρια των απογόνων αυτών που δολοφόνησαν το 80% του πληθυσμού τους, (2) σεβασμό στους μαρτυρικούς τόπους της γενοκτονίας για να διατηρηθεί η μνήμη, (3) δικαίωμα επιστροφής της διασποράς τους! Απλά, καθαρά και τολμηρά!

 

Πόσο απέχει αυτό από τις διεκδικήσεις των κινημάτων ηθικής και υλικής αποκατάστασης των γενοκτονιών των λαών της Μικράς Ασίας; Η μαζική εξόντωση των Αρμενίων το 1915, των Ποντίων και των λοιπών Ελλήνων στην ευρύτερη μικρασιατική γη και την Ανατολική Θράκη έως το 1923, μαζί με τους χριστιανικούς πληθυσμούς των Ασσυρίων, αλλά και των μη χριστιανών Κούρδων ακολούθως, απαιτούν δικαίωση!

 

Πόσο απέχει αυτό από τον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα; 1770 κατεστραμμένα χωριά, 50.000 εκτελεσμένοι -ες και οι 105.000 απελασμένοι -ες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, απαιτούν σήμερα τις αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, την αποζημίωση του Ελληνικού Κράτους για τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, την καταστροφή των υποδομών και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου με τόκο.

 

Επειδή λοιπόν δεν είμαστε μαριονέτες και δεν μπορεί να γίνει τίποτα για μας χωρίς εμάς, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του πολυήμερου 1ου Φεστιβάλ των Χερέρο στην Okahandja, εδώ που συντελέστηκε η πρώτη γνωστή γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας (1904-1907), συγκροτήσαμε το Διεθνές Δίκτυο Δικαιοσύνης για τα Εγκλήματα κατά των Λαών με τη φιλοδοξία να συμμετέχουν όλα τα κινήματα αυτών που θυματοποιήθηκαν στο όνομα της χυδαίας ιδιοτέλειας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας – από τους Χερέρο και τους Νάμα, έως το συνεχιζόμενο μαρτύριο του ουκρανικού λαού και τη διαπραττόμενη γενοκτονία στη Γάζα.

 

Είχα την τιμή, ως προσκεκλημένος, να μεταφέρω την Επιστολή Στήριξης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών υπογεγραμμένη από τον Δημήτρη Αλευρομάγειρο και τον Αριστομένη Συγγελάκη, όπως και την αναφορά για τις γενοκτονίες των λαών της Μικράς Ασίας που κατέθεσαν η Νίνα Κασιμάτη και ο Βασίλης Ασημακόπουλος (επισυνάπτονται). Υπό τον συντονισμό τoυ Ιδρύματος για τη Γενοκτονία των Χερέρο (OGF – Ovaherero Genocide Foundation), με τη συμμετοχή και άλλων ερευνητών και εκπροσωπήσεων προχωράμε σε ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη, την αποκατάσταση και κυρίως την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων.

 

Στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική η πρόταση από τον Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, καθώς και από το Εθνικό Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου για φιλοξενία των επομένων συνεδρίων του Διεθνούς Δικτύου Δικαιοσύνης για τα Εγκλήματα κατά των Λαών.

 

Όχι χωρίς εμάς λοιπόν και κανείς μόνος του, καμία μόνη της! Διεθνής συνεργασία των λαών για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη!”