Σέρρες: Δυσεπίλυτο το θέμα με τους απλήρωτους συν-εργάτες του Καστά

Στο Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται η αναφορά για τους συνεργάτες της ανασκαφής της Αμφίπολης που εμφανίζονται ως απλήρωτοι ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν θα δοθεί λύση στο θέμα…

Το έγγραφο αυτό έφτασε αρμοδίως δια μέσου της μέχρι πρότινος αναπληρώτριας διευθύντριας της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πέπης Μάλαμα ενώ τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ,επιβεβαιώνονται υπηρεσιακά από τον αρχιφύλακα της Αμφίπολης Αλέξανδρο Θ. Κοχλιαρίδη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αν και δυσαρεστούσε έντονα την τοπική κοινωνία της Αμφίπολης, ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώθηκε εγγράφως προς το Υπ. Πο αφού όπως διαφαίνεται δεν ευδοκίμησαν οι έως τώρα προσπάθειες προσέγγισης των αμφότερων πλευρών.

Στην αναφορά που έχει στη διάθεση του Υπ. Πο. λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη μετακίνηση της κυρίας Μάλαμα από την αρχαιολογική υπηρεσία Σερρών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, εκτιμάται ότι τα χρηματικά ποσά για τα οποία διατείνονται οι εμπλεκόμενοι πως δεν τους καταβλήθηκαν υπολογίζονται στις 80.000 ευρώ έως το 2013.

Η περίπτωση των εμφανιζόμενων ως απλήρωτων,( συνεργεία-εργάτες ορισμένοι εκ των οποίων συνεργάσθηκαν με τους επιστήμονες του Καστά έως και το 2014), διαμηνύθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, για πρώτη φορά στα τέλη του 2015 και για το λόγο αυτό δόθηκε προφορική εντολή προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση ώστε αν προκύψουν στοιχεία να ξεκινήσουν οι προσπάθειες αναζήτησης λύσης με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωνόντουσαν οι αναθέσεις των έργων.

Όμως όπως διαπιστώθηκε από τις εξελίξεις, η επιβεβαίωση αυτή δεν υπήρξε ποτέ, παρότι επιχειρήθηκαν το 2016 τρεις συναντήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, δυο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και μια στην Ε.Φ.Α Σερρών και στις οποίες έδινε παρών μόνο η μια πλευρά, αυτή των θιγόμενων προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άλλη πλευρά υποστήριζε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως εκκρεμότητα και ότι τα όσα λέγονται , από τους εμφανιζόμενους ως απλήρωτους, ήταν ανυπόστατα και στερούνταν σοβαρότητας.

Η πίεση όμως της τοπικής κλειστής κοινωνίας και ο αποδοκιμασμός μιας αδικίας εκδηλώνονταν προς ανθρώπους που δεν είχαν τη δυνατότητα υπηρεσιακής απόφασης και εντολής . Μπροστά λοιπόν στο αδιέξοδο που προέκυψε και προς αποφυγή κάθε διχόνοιας μεταξύ των πολιτών που έως τώρα συμβιώνουν αρμονικά στα χωριά της περιοχής, η πρώην αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Φ.Α Σερρών Πέπη Μάλαμα με την παραίνεση του αρχιφύλακα, Αλέξανδρου Θ. Κοχλιαρίδη έφτασε η ίδια το θέμα στην Αθήνα αφού προηγήθηκαν και οι τρεις συναντήσεις μαζί τους.

Με βάση την αναφορά που έχει στη διάθεση της η Γ. Γ. του Υπ. Πο Μαρία Βλαζάκη , στέλεχος του υπουργείου εκτιμά ότι, φαντάζει περίπλοκο έως αδύνατον να καταβληθούν οι αποζημιώσεις . Ακόμη και αν σε περίπτωση που οι εργασίες ξεκινούσαν με προφορική εντολή, και αυτή στηριζόταν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών έπρεπε να εφαρμοστούν όλες οι τυπικές διαδικασίες κάτι που –όπως εκτιμάται- δεν έγινε.

Τελικά μέσα σ αυτό το «θολό» κλίμα που περιβάλλει την υπόθεση, διαφαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται «στον αέρα» ενώ η έκβαση του είναι πλέον και πέραν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου με την επίλυση του να θεωρείται πιθανή μόνο αν αναζητηθεί αυτή, μέσω άλλων διαδρομών. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που αγωνιούν για το πρόβλημα τους, κατοικούν στην Αμφίπολη και είναι σε θέση να απαντήσουν και να υπερασπιστούν τα όσα υποστηρίζουν. Κατ εκτίμηση, αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις.

Του Γιώργου Ροδάκογλου

Πηγή: ThousandNews.gr