«Μικρή δίκη» για την υπόθεση Novartis έγινε το Νοέμβριο στις Σέρρες

Δίκη «μικρογραφία» της υπόθεσης Novartis με κατηγορούμενο το πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας -κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας- Κωνσταντίνο Φρουζή, πραγματοποιήθηκε προ τριών μηνών στις Σέρρες. Χωρίς ωστόσο να υπάρξει οποιαδήποτε σχετική δημοσιοποίηση.

Σύμφωνα με το Βήμα στην ακροαματική διαδικασία τον Νοέμβριο του 2017, που μοιάζει να είναι «βγαλμένη από το μέλλον», κατηγορούμενοι ήταν δύο γιατροί από τη συγκεκριμένη περιοχή της βορείου Ελλάδας και στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν χρηματικά ποσά που τους είχε δώσει η Novartis. Στον φάκελο της υπόθεσης όμως παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ισχυρισμοί του κ. Φρουζή που εμφανίσθηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, και τους οποίους καταγράφει «Το Βήμα». Κατηγορούμενοι στο ίδιο δικαστήριο ήταν και τέσσερα άλλα ανώτατα στελέχη της Novartis (σσ.: όλοι αλλοδαποί). Ομως δεν κάθισαν στο εδώλιο γιατί τα σχετικά δικαστικά αιτήματα είχαν αποσταλεί στο εξωτερικό χωρίς μετάφραση και θεωρήθηκαν «άκυρα».

Η έρευνα των δικαστικών αρχών είχε ξεκινήσει ύστερα από καταγγελίες σε βάρος δύο ιατρών (ενός άντρα και μίας γυναίκας) που εργάζονταν στις Σέρρες και στην Ελευθερούπολη ότι έπαιρναν χρηματικά ποσά (που δεν υπερέβαιναν τα 5000-6000 ευρώ) από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία που είναι τώρα στο μικροσκόπιο του FBI και των ελληνικών δικαστικών αρχών. Τα χρήματα φέρεται να δίνονταν ως «αμοιβές ανύπαρκτων συμβουλευτικών εργασιών» και για «παράνομη υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis».

Επιβαρυντικό στοιχείο για τους ιατρούς ήταν οι εκροές αυτών των χρηματικών ποσών από «τροφοδότες» λογαριασμούς της «Novartis Pharma AG» με έδρα στην Ελβετία και της θυγατρικής με την επωνυμία «Νovartis Hellas».

Σύμφωνα με νομικούς «τα στοιχεία που περιέχονται στην σχετική δικογραφία καταδεικνύουν ότι ο τρόπος δωροδοκιών της Novartis ήταν μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών και μόνο». Καθώς και ότι «από τα μέχρι τώρα δεδομένα από τους ίδιους λογαριασμούς φαίνεται να ανακύπτει παράνομη χρηματοδότηση τουλάχιστον 4000 ιατρών στην Ελλάδα (πολλοί από τους οποίους πανεπιστημιακοί). Όμως παραμένει αμφίβολο αν από τους ίδιους λογαριασμούς φαίνεται εκταμίευση χρηματικών ποσών που έχουν δοθεί σε πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακούς παράγοντες». Ωστόσο πολλές πτυχές του ζητήματος των αναφερόμενων «δωροδοκιών» δεν έχουν διευκρινισθεί.

in.gr