Σέρρες: Ερώτηση Μεγαλομύστακα για την καθυστέρηση του Δημοσίου να αποπληρώσει τις οφειλές του

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Καθυστερεί στην αποπληρωμή των οφειλών του … και το Δημόσιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για τον μήνα Ιανουάριο του 2017, ανήλθαν στα 3,602 δισ. ευρώ έναντι των οφειλών 3,31 δισ. του Δεκεμβρίου του 2016.

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος «έπεσαν» στην αγορά περί τα 3,1 δισ. ευρώ, εντούτοις το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αυξάνει τα χρέη του, ξεπερνώντας μάλιστα τον περσινό μέσο όρο (130 εκατ. ευρώ ανά μήνα το 2016).

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου μήνα του 2017 στα 4,808 δισ. από 4,536 δισ., που είχαν περιοριστεί κατά τον Δεκέμβριο του 2016 με την μεγαλύτερη άνοδο να εμφανίζεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με ύψος 214 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, που ανήλθαν σε 1,330 δισ. ευρώ από 1,136 που είχαν περιοριστεί τον Δεκέμβριο (αύξηση 194 εκατ. ευρώ).

Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες έφθασαν στα 522 εκατ. από 450 εκατ., που ήταν ένα μήνα νωρίτερα (αύξηση 72 εκατ. ευρώ).

Αν προστεθούν στα ανωτέρω και οι εν αναμονή συντάξεις και επιστροφές φόρων, που δεν έχουν βεβαιωθεί είναι σίγουρο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου θα εκτιναχτούν δραματικά περαιτέρω.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Κομισιόν, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 115 ημέρες, έναντι 49 το 2015. Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις, που οι αποπληρωμές καθυστερούν ενάμιση χρόνο και τα δικαιώματα πληρωμής παραβιάζονται, καθώς για την καταβολή της πληρωμής, ο επιχειρηματίας υποχρεώνεται να αποδεχθεί εκ των προτέρων όρους, όπως παραδείγματος χάριν παραιτείται της καταβολής τόκων υπερημερίας και άλλης αποζημίωσης για τις δαπάνες είσπραξης των οφειλών, γεγονός που πλήττει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υστερούν σε οικονομική ισχύ.

Το κράτος οφείλει να πληρώνει τα χρέη του εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων όπως άλλωστε απαιτεί και το ίδιο από τους Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι βρίσκονται συνέχεια υπό τη δαμόκλειο σπάθη, αφού σύμφωνα με το «γράμμα» του νόμου προβλέπεται ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύναται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Δηλαδή για ένα χρέος 600 ευρώ μπορεί η εφορία να ζητήσει κατάσχεση ακινήτου!

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να αντιστρέψετε την ανοδική τάση, που παρατηρείται στο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα και οδηγούν την αγορά σε περαιτέρω ασφυξία υπό την έλλειψη ρευστότητας;
  • Προτίθεστε να τηρήσετε τα προβλεπόμενα χρονικά όρια αποπληρωμών προς τρίτους;
  • Αληθεύει ότι το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει την πρακτική του «παγώματος» των δημοσίων δαπανών για να διατηρήσει ρευστότητα στα κρατικά ταμεία;

O ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας