Λ. Κονιόρδου: Πρόθεσή μας να συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αμφίπολη

Το μνημείο της Αμφίπολης και έργα από το νέο ΕΣΠΑ που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.»Γίνεται μια άριστη συνεργασία με τον υπουργείο Πολιτισμούκαι τις υπηρεσίες του για την ανάδειξη όχι μόνο των αρχαιολογικών θησαυρών στην περιοχή αλλά είναι σημαντική η στήριξη στον σύγχρονο πολιτισμό.

Η Αμφίπολη είναι και για εμάς μία μεγάλη προτεραιότητα. Πρόθεση μας να είναι συνεχιστούν οι ανασκαφές, η διαμόρφωση του χώρου έτσι ώστε να γίνει επισκέψιμο αυτό το πολύ σπουδαίο μνημείο.Η Περιφέρεια δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό το στοιχείο της συνεργασίας που μέσα από αυτή την χαρούμενη μέρα της συνένωσης των μουσείων που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Είναι συμβολικό για εμάς στοίχημα που μπορεί να αποτελέσει μια κατεύθυνση για παρόμοιες συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε η Κονιόρδου. Ερωτηθείς για την έλλειψη αστυνόμευσης στο μνημείο της Αμφίπολης και για ποιο λόγο δεν το έχει επισκεφτεί ακόμη η κα. Κονιόρδου σημείωσε ότι «όπως γνωρίζεται συνέβη το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς στο Διδυμότειχο.

Υπήρχαν αναγκαιότητες να βρεθώ αλλού.  Πρόθεσή μας είναι να επισκεφθώ το μνημείο της Αμφίπολης σε ένα χρόνο που θα του ανήκει. Θα οριστεί ημερομηνία που θα πάμε ειδικά για αυτό το μνημείο. Η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι σημαντική γιατί μας δίνει την δυνατότητα να γίνει μία επανεκκίνηση της ανασκαφής και της στήριξης και της διαμόρφωσης του χώρου. Για εμάς είναι μία προτεραιότητα η Αμφίπολη όπως είναι και όλα τα μεγάλα μνημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για τον τάφο της Αμφίπολης η κ. Κονιόρδου τόνισε ότι «Ετοιμάζονται οι μελέτες και τα δελτία ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία».»Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια σειρά από θέματα του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Της παρουσίασα το έργο της Περιφέρειας και συγκεκριμένα τους 128 αρχαιολογικούς χώρους που συντηρήσαμε και αναδείξαμε, τις σύγχρονες υποδομές πολιτισμού που δημιουργήσαμε και φυσικά ότι μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίξαμε διοργανώσεις «, τόνισε από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για το μνημείο της Αμφίπολης ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Η θέση μας είναι ότι το μνημείο αυτό πρέπει να στηριχθεί η συνέχιση της ανασκαφής της Αμφίπολης και ταυτόχρονα να γίνει το σημείο αυτό επισκέψιμο. Εμείς ως ΠΚΜ ήδη κατευθύνουμε 1 εκατομμύριο ευρώ από διασυνοριακά προγράμματα και άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τον νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να υποστηρίξουμε την μοναδικότητα της Αμφίπολης σε ολόκληρο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «όσο βρίσκομαι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα μπορέσει να αγνοήσει το μνημείο στην Αμφίπολη». Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλέξανδρος Θάνος.