Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Σερρών και Δήμου Αγίας Νάπας Κύπρου

Αποστολή του Δήμου Σερρών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη ταξίδεψε στην Αγία Νάπα Κύπρου προκειμένου να παραβρεθούν στην τελετή αδελφοποίησης.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Αγίας Νάπας την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017 στην Αγία Νάπα Κύπρου.

Οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος και Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε ειδική τελετή συνυπόγραψαν τα επίσημα έγγραφα και δήλωσαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν οι δύο Δήμοι αδελφοποιημένοι προς το μέλλον.
Να υπενθυμίσουμε  σε ανάλογη τελετή στις 13 Μαίου 2017 στις Σέρρες , οι δύο Δήμαρχοι υπέγραψαν αντίστοιχα έγγραφα δήλωσης και δέσμευσης για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Ο Δήμαρχος  Σερρών Πέτρος Αγγελίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας Σερραίων παραγωγών και επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος της Αγίας Νάπας, λέγοντας τα εξής:

“Οι Σέρρες   διαθέτουν επίσης υψηλό επίπεδο στον τομέα της γαστρονομίας.   Τα σερραϊκά προϊόντα διατροφής που φθάνουν στα ράφια των καταστημάτων, στην κουζίνα και στο πιάτο των καταναλωτών, ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά τους.  Η εκτροφή για παράδειγμα βουβαλιών στον σερραϊκό κάμπο, το ούζο, το ξακουστό σερραϊκό  λουκούμι «ακανές», τα κονσερβοποιημένα γεωργικά προϊόντα,   μπορούν να αποτελέσουν τις πρώτες γέφυρες συνεργασίας μας.  Μπορώ επομένως να προβλέψω με αισιοδοξία στον τομέα της κουζίνας και της γαστρονομίας μια αμοιβαίου συμφέροντος συνεργασία  μεταξύ των Ξενοδοχείων σας και των Σερραίων παραγωγών”.

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων  δίνει τη δυνατότητα  να προωθηθούν από κοινού συνεργασίες , προς το συμφέρον και των δύο Δήμων εκατέρωθεν.

Ενδεικτικά οι δύο Δήμοι μπορούν να συνεργαστούν για:
– Συνεκμετάλευση ευρωπαικών προγραμμάτων.
-Ζητήματα διασύνδεσης με την επιχειρηματικότητα και τις εμπορικές ανταλλαγές.
-Την ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς.
-Πολιτιστικές δράσεις , προβολή του φυσικού πλούτου των δύο περιοχών, αξιοποίηση των τουριστικών δυνατότητων, των επιχειρηματικών συνεργασιών κ.α

Στην αποστολή συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Μερετούδης Δημήτρης, Γρηγοριάδης Χρήστος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γρηγοριάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μυστακίδης Παύλος,  Σουλτάνα Γεωργούλα και ο πολιτιστικός σύλλογος Επταμύλων “Οι Ακρίτες”.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη κατά την τελετή αδελφοποίησης στην Αγία Νάπα.

Στις 13 Μαΐου στην πόλη των Σερρών,  συνυπογράψαμε -όπως ήδη ειπώθηκε- μαζί με τον Δήμαρχό σας κ. Γιάννη Καρούσο,  τα επίσημα έγγραφα που δηλώνουν  την βούλησή αλλά και τη δέσμευση  των δύο δημοτικών Αρχών, να προχωρήσουν οι Δήμοι μας αδελφοποιημένοι  προς το μέλλον.

Στην αποψινή τελετή θα επαναλάβουμε δημόσια, με υπευθυνότητα και  επισημότητα, το αμοιβαίο ενδιαφέρον των Δήμων μας,  των πόλεών μας και των κοινωνιών που εκπροσωπούμε, να ισχυροποιήσουμε τη συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς.    Ενδεικτικά θα αναφέρω και εγώ με τη σειρά μου ορισμένους από αυτούς:

-Να αξιοποιήσουμε και να συνεκμεταλλευτούμε εν πρώτοις,  Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Οι πόροι των προγραμμάτων αυτών είναι πολύτιμοι,  ιδίως στην τρέχουσα περίοδο που οι οικονομικές ενισχύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις πολιτείες μας, είναι περιορισμένες.

-Να στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο, ο ένας τον άλλο Δήμο, στην κοινή ευρωπαϊκή προοπτική των περιοχών μας,  εφόσον οι χώρες μας είναι ήδη μέλη και εταίροι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

-Μέσα από τις κοινές προτάσεις μας και τα προγράμματα που προανέφερα, προσδοκούμε να προωθήσουμε από κοινού σημαντικές συνεργασίες μας,  προς το συμφέρον και των δύο Πόλεων και των δύο Δήμων μας εκατέρωθεν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

·          Ζητήματα διασύνδεσης με την επιχειρηματικότητα και τις εμπορικές συναλλαγές.

·         Ανταλλαγή δημοτικών εμπειριών και αξιοποίησης ευκαιριών σε θέματα επενδυτικών πρακτικών, καινοτομίας, προγραμμάτων, τεχνολογίας και διοικητικού εκσυγχρονισμού.

·         Ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς και των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι Δήμοι μας.

·         Στήριξη  των κοινών πρωτοβουλιών από  τις νεανικές ομάδες, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους μας, τους επιχειρηματίες και τους επιμελητηριακούς φορείς στους τομείς  των επιστημών,  των πολιτιστικών δράσεων, της  προβολής του φυσικού πλούτου των περιοχών μας, της αξιοποίησης των τουριστικών δυνατοτήτων και των δύο πλευρών, των επιχειρηματικών συνεργασιών  κ.ά.

·         Να ενισχύσουμε την αμοιβαία κινητικότητα και τις αμοιβαίες επισκέψεις των δημοτών μας Κυπρίων στις Σέρρες και Σερραίων στην Αγία Νάπα Κύπρου.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου αδελφοί Δημότες της Αγίας Νάπας, να σας παρουσιάσω με συντομία ορισμένα γνωρίσματα του Δήμου Σερρών.

Η πόλη των Σερρών, έδρα του Δήμου αλλά και πρωτεύουσα του Νομού Σερρών, διαθέτει πληθυσμό 85.000 κατοίκων,  τον μισό περίπου πληθυσμό του νομού. Κατατάσσεται στις πρώτες δέκα μεγάλες και δυναμικές σε ζωή, κίνηση και οικονομία, πόλεις της Ελλάδας.

Είναι μια ιστορική Μακεδονική πόλη με σημαντικά νεοκλασικά κτίρια, με καλή ρυμοτομία, με καλές σχετικά ξενοδοχειακές υποδομές. Τόσο η πόλη όσο και ολόκληρος ο νομός Σερρών, διακρίνονται για τον φυσικό πλούτο τους,  το περιβάλλον και το δυναμισμό τους στους τομείς του εμπορίου, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής,  του  πολιτισμού, της πνευματικής δημιουργίας και της ψυχαγωγίας.  Ο κάμπος των Σερρών αρδεύεται με σύγχρονα συστήματα, είναι πλούσιος και παράγει σχεδόν όλα τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

Διαθέτει επίσης υψηλό επίπεδο στον τομέα της γαστρονομίας.   Τα σερραϊκά προϊόντα διατροφής που φθάνουν στα ράφια των καταστημάτων, στην κουζίνα και στο πιάτο των καταναλωτών, ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητά τους.  Η εκτροφή για παράδειγμα βουβαλιών στον σερραϊκό κάμπο, το ούζο, το ξακουστό σερραϊκό  λουκούμι «ακανές», τα κονσερβοποιημένα γεωργικά προϊόντα,   μπορούν να αποτελέσουν τις πρώτες γέφυρες συνεργασίας μας.  Μπορώ επομένως να προβλέψω με αισιοδοξία στον τομέα της κουζίνας και της γαστρονομίας μια αμοιβαίου συμφέροντος συνεργασία  μεταξύ των Ξενοδοχείων σας και των Σερραίων παραγωγών.

Οι Σέρρες φημίζονται ακόμη για τα εξαιρετικά ιστορικά Βυζαντινά και νεότερα μοναστήρια όπως είναι του Τιμίου Προδρόμου, της Εικοσιφοίνισσας, του Ακριτοχωρίου κ.ά΄.  Στα πρωτοποριακά θέρετρά μας ανήκουν  ο Άγιος Γιάννης Σερρών με τα πλούσια νερά του και η λίμνη Κερκίνη. Το σπήλαιο Αλιστράτης  ένα από τα παγκοσμίως καλύτερα φυσιολατρικά επισκέψιμα σπήλαια, μαγεύει τους επισκέπτες, τα δε επισκέψιμα φοβερά οχυρά του Ρούπελ, αποτελούν σύμβολα ανδρείας απ’ τη νεότερη ιστορία μας.   Τέλος, η Αμφίπολη των Σερρών από την αρχαία Μακεδονική ιστορία του τόπου μας  που έγινε πρόσφατα με τις ανασκαφές και τα ευρήματα στον τύμβο Καστά,  πόλος έλξης επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Γνωρίζοντας την Αγία Νάπα, διαπίστωσα ότι οι πόλεις μας, οι Δήμοι μας, είναι τόποι ευλογημένοι και πλούσιοι.  Η κάθε μία περιοχή παρουσιάζει τα δικά της χαρακτηριστικά πολιτισμού, φυσιογνωμίας, ομορφιάς και προοπτικών.  Ιδού λοιπόν και για τους δύο Δήμους μας κίνητρα και ευκαιρίες  ουσιαστικής συνεργασίας.       Η Αγία Νάπα από τη μια, διαθέτει την πρωτοπορία στην ποιότητα της τουριστικής βιομηχανίας με τα καθαρά

ακρογιάλια της και οι Σέρρες από την άλλη  τη γαστρονομία, τις φυσικές καλλονές και τα ιστορικά μνημεία της.

Ζούμε σ’ ένα κόσμο με ανοιχτά οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά σύνορα ή μάλλον χωρίς σύνορα. Μέσω της αναπτυξιακής δυναμικής που διανοίγεται και για τις δύο πλευρές από την αδελφοποίηση των Δήμων μας,  απευθύνομαι:

·         στους Κυπρίους αδελφούς της Αγ. Νάπας, και ιδίως στη νέα γενιά των σύγχρονων πολιτών που διψούν να γνωρίσουν την ιστορία και φιλοξενία της Μακεδονίας. Τους προσκαλώ   να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά τις Σέρρες, την «Αθήνα του Βορά» όπως αλλιώς αποκαλείται η πόλη μας.  Εκεί όπου η φιλοξενία είναι αρετή.

·         Προσκαλώ τους Κυπρίους αδελφούς μας Tours Operators να αναπτύξουν προγράμματα αμοιβαίου τουριστικού ενδιαφέροντος και κινητικότητας.

·         Προσκαλώ επίσης τους Κυπρίους επιχειρηματίες να επισκεφθούν τις Σέρρες και να συζητήσουν μαζί μας, μαζί με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα τις ευκαιρίες συνεργασιών μεταξύ των Δήμων μας αλλά και μέσω του Δήμου Σερρών διείσδυσης στις Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές αγορές.

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς των Σερραίων συνδημοτών μου.

Στις Σέρρες, όπως γνωρίζετε, δραστηριοποιείται ως προπομπός αδελφοποίησης από χρόνια ο σύλλογος  Κυπρίων. Στο πολιτιστικό θεσμό της Πανεπιστημιάδας θεάτρου συμμετέχουν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης στο ανώτατο Τεχνολογικό  Εκπαιδευτικό μας Ίδρυμα φοιτούν αρκετοί Κύπριοι φοιτητές, το δε αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων του Ιδρύματός έχει ονομαστεί «Αμφιθέατρο Ευαγόρας Παλληκαρίδης» ως ελάχιστη τιμή στον ήρωα της Κύπρου για την ανεξαρτησία και ελευθερία του νησιού.

Με τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφονται μεταξύ των Δήμων μας, εκφράζουμε με ωριμότητα τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τους  ήδη υπάρχοντες πανάρχαιους ιστορικούς δεσμούς μας στην ελληνικότητα των κατοίκων μας,  στην ορθοδοξία και  στην κοινή μας γλώσσα.  Εμείς, οι Δημοτικές Αρχές εκατέρωθεν, ως εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο Δήμων μας,  οφείλουμε σήμερα να είμαστε συνεχιστές αυτών των δεσμών. Καλούμαστε να τους ενισχύσουμε με συγκεκριμένες πρακτικές συνεργασίες μέσα στο Ευρωπαϊκό κοινό προορισμό μας, έχοντας πάντα ψηλά την επιδίωξη της ασφάλειας, της ειρήνης, της ανάπτυξης  και ευημερίας των συμπολιτών μας.