Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία

Στο «σπάσιμο» της τιμωρητικής αντίληψης που συνοδεύει την εναλλακτική θητεία, κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στην εφημερίδα «Αυγή».

«Αυτή την στιγμή εναλλακτική θητεία υπάρχει και μάλιστα με τον νόμο έχουν αλλάξει τα σκληρά προηγούμενα μέτρα. Πλέον, κάποιος μπορεί να υπηρετεί την εναλλακτική θητεία στις μεγάλες πόλεις, εκεί που υπάρχει και η κρίση κατά κύριο λόγο και μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο. Υπάρχει σειρά ζητημάτων που το νομικό μας γραφείο εξετάζει και που κινούνται, νομίζω σε μια δίκαιη κατεύθυνση. Μειώνεται, ας πούμε ο χρόνος. Γιατί να έχει διαφορετικό χρόνο η εναλλακτική από την κανονική θητεία. Σήμερα η κανονική θητεία είναι από 9 έως 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες», τόνισε ο κ. Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι «πρέπει να σπάσουμε πρακτικά και νομοθετικά την τιμωρητική αντίληψη που ίσχυε ως σήμερα».

Υπογράμμισε δε: «Η θητεία δεν είναι τιμωρία. Είναι μια διαδικασία προσφοράς. Οτιδήποτε την επεκτείνει ως τιμωρία κάνει και τη θητεία τιμωρία…Στόχος μας είναι ο νέος άνθρωπος να μη νιώθει ότι η στρατιωτική θητεία είναι βάρος».

Ερωτηθείς, τέλος, για την «ωφέλιμη θητεία», ο κ. Βίτσας απάντησε ότι υπογράφτηκε απόφαση, με βάση την οποία άλλοι 19 οπλίτες γιατροί υπηρετούν ως αγροτικοί γιατροί και θα πληρώνονται από το υπουργίας Υγείας, ενώ ανακοίνωσε την εξομοίωση των επιστημόνων εξωτερικού και εσωτερικού που δικαιούνται να εξαγοράσουν τη θητεία τους.