Πανελλήνιες 2019: Το παιχνίδι που τα σπάει…

Οι “Πανελληνίες 2019” είναι ένα νέο παιχνίδι που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις προσεχείς μέρες στα εξεταστικά κέντρα των Πανελλήνιων Εξετάσεων. Ένα παιχνίδι γνωστό, σχεδόν σε όλους, μα και ανατρεπτικό, γεμάτο εκπλήξεις. Ένα παιχνίδι περιπέτειας, που δεν υπάρχουν χαμένοι, παρά μόνο νικητές. Γιατί, “Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.”

Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη στο παιχνίδι αυτό θα μπουν οι μαθήτριες και οι μαθητές των ΕΠΑΛ της χώρας και την προσεχή Παρασκευή, μια μέρα μετά δηλαδή, οι αντίστοιχοι των ΓΕΛ. Αυτός ο μεγάλος αγώνας ξεκινάει ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες, με εκείνες που είχε κληθεί να μπει και η δική μου γενιά, η γενιά του ‘99.

Την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, λοιπόν, οι φετινοί συμμετέχοντες θα μπουν και επισήμως στον αγώνα που ακούει, Πανελλαδικές-Πανελλήνιες εξετάσεις. Μια διαδικασία, στην οποία γενιές Ελλήνων έχουν περάσει και έχουν εισαχθεί στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Υπάρχουν βέβαια, κι εκείνοι που δεν εισήχθησαν σε κάποιο από τα παραπάνω, αλλά η ζωή τους δεν τελείωσε εκεί. Γιατί η επιτυχία ενός ατόμου, πόσο μάλλον ενός δεκαοχτάχρονου, δεν καθορίζεται από την εισαγωγή ή μη στο πανεπιστήμιο.

Ίσως, οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους να έχετε άγχος και φόβο, για το τί θα συναντήσετε στην εξέταση και το πως θα είναι το όλο κλίμα. Να ξέρετε, πως είναι ένα απλό τρίωρο διαγώνισμα από τα πολλά που έχετε κληθεί, να βγάλετε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα σε ένα οικείο και ζεστό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της σχολικής σας αίθουσας. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να έχετε άγχος, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται.

Πρέπει να σκεφτείτε, πως δεν είστε οι μόνοι που δίνετε αυτές τις εξετάσεις. Πριν από εσάς αλλά και μετά, υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλοί. Δείτε το ως ένα νέο <<παιχνίδι>> που μόλις κυκλοφόρησε. Αυτό έχει αφετηρία την έναρξη των πανελλαδικών και <<τερματίζει>> στη λήξη των σπουδών σας. Το παιχνίδι  αποτελείται από τέσσερα ή πέντε επίπεδα(μαθήματα), ανάλογα στα πόσα έχει επιλέξει να εξετασθεί ο κάθε διαγωνιζόμενος. Στόχος αυτού, είναι να συγκεντρώσει όσα περισσότερα μόρια μπορεί. Στο τέλος των μαθημάτων, και με τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο καθένας, θα έχει χρόνο να επιλέξει τη νέα του πίστα που θα αγωνιστεί ή να κάνει “restart the game”. Για όσες και όσους είναι ικανοποιημένοι από τη συγκομιδή των μορίων τους, η νέα πίστα δεν είναι άλλη από τη σχολή που θα εισαχθούν.

Οι Πανελλήνιες λοιπόν, είναι ένας αγώνας ιδιαίτερα απαιτητικός, επίπονος και δύσκολος. Είναι για πολλούς, ο πρώτος μεγάλος και σοβαρός αγώνας από το ξεκίνημα του βίου της, πριν μπουν και τρέξουν στον Μαραθώνιο, που λέγεται ζωή. Όπως και να έχει όμως, ο καθένας που μετέχει σ’ αυτές, αποκομίζει μόνο εμπειρίες και “τεστάρει” τον εαυτό του. Σ’ αυτό το ταξίδι, ο διαγωνιζόμενος έχει την ευκαιρία να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες, να κερδίσει γνώσεις και να διαμορφώσει προσωπικότητα. Αφήνει την εφηβική του ηλικία και είναι έτοιμος να μπει ενεργά στη ζωή.

Γενιά του 2001, μην το βάζετε κάτω! Έχετε ξεκινήσει τον αγώνα σας από την πρώτη Δημοτικού, και είναι αμαρτία να κάνετε <<πίσω>> τώρα. Παλέψτε για το καλύτερο και φροντίστε να τα <<δώσετε>> όλα! Το αξίζετε. Καλή τύχη σε όλους και του χρόνου φοιτητές στις σχολές προτίμησης σας…

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ!

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΛ:

1) ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΚΟΚ, ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΙΑΒΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

2) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ- ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΓΕΛ:

1)ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ- ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

2)ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σημείωση: Τα παραπάνω αποτελούν προβλέψεις! Μπορεί, στις περσινές εξετάσεις, να είχε πέσει ως θέμα η παιδεία(είχε προβλεφθεί), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει και φέτος. Επίσης, οι προβλέψεις για τα ΕΠΑΛ ισχύουν και για τα ΓΕΛ, και το αντίστροφο.

Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τμήμα Φιλολογίας

Υπότροφος Φοιτητής Δημοσιογραφίας NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS