Όταν δεν σε σέβονται…

Όταν ήμουν μικρή πίστευα πως ό,τι δίνεις παίρνεις. Wrong. Θεωρούσα αδιανόητο να είσαι ειλικρινής, να σέβεσαι και αυτό να μη σου επιστρέφεται. Μεγαλώνοντας, μετά από πολλές απογοητεύσεις, συνειδητοποίησα όχι μόνο ότι αυτό που προσφέρεις δεν επιστρέφεται τις περισσότερες φορές αλλά ούτε καν εκτιμάται. Δεν θα σας προτείνω τρόπους για να κερδίσετε τον σεβασμό. Δεν πιστεύω στα tips. Πιστεύω στην εσωτερική αλλαγή. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να σου προσφέρει κάτι το οποίο δεν κατέχει για τον ίδιο του τον εαυτό.

Είναι δύσκολο να προσδοκάς κάθε φορά και να απογοητεύεσαι κάθε φορά. Έτσι σιγά-σιγά με κόπο και πολλή προσπάθεια άρχισα να βλέπω τα πράγματα στη ρεαλιστική τους διάσταση. Το να συνειδητοποιείς την πραγματικότητα που ζεις και όχι την ειδυλλιακή που έχεις στο κεφάλι σου, δεν είναι εύκολο. Θεωρώ ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή αλλά το να παραμυθιάζεις τον εαυτό σου δεν οδηγεί πουθενά.

Η πραγματικότητα σε δεύτερο χρόνο σου δίνει δύναμη, αυξάνει τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση σου. Σταματάς να θυμώνεις επιφανειακά με τον απέναντι σου. Λέω επιφανειακά, γιατί στην πραγματικότητα με τον μόνο άνθρωπο που εκνευρίζεσαι είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό. Σταματάς να υπομένεις και να μειώνεις ασυνείδητα τον εαυτό σου. Αγαπάς τον εαυτό σου πια, κάθε μέρα λίγο περισσότερο. Τον φροντίζεις, ακόμη περισσότερο.Γι’ αυτούς τους λόγους να μην ανέχεστε συμπεριφορές που δεν σας ταιριάζουν.

Η επιλογή είναι στα χέρια σας και ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμμαχος. Ο φόβος θα σας πει, αν μιλήσω θα χάσω σύντροφο, θα χαλάσει μια επαγγελματική συνεργασία, θα διαλυθεί μια φιλία. Τι ακριβώς θα χαλάσει;Το ήδη κατεστραμμένο; Εσείς που είστε μέσα σε όλες αυτές τις σχέσεις; Πώς καλύπτονται οι δικές σας ανάγκες και επιθυμίες;

Οι άνθρωποι που αξίζουν να μείνουν κοντά σας θα καταλάβουν και θα προσπαθήσουν να επαναπροσδιορίσουν την σχέση σας. Οι σχέσεις και οι συνεργασίες, για να διατηρηθούν χρειάζονται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές.

Αυτό που νομίζω φοβόμαστε όλοι επί της ουσίας είναι οι νέες αρχές. Λογικό, όλα τα νέα ξεκινήματα είναι δύσκολα, γιατί είναι άγνωστα αλλά μη σταματάτε να εξερευνάτε νέους κόσμους από φόβο. Ο φόβος ανήκει στα έμφυτα συναισθήματα του ανθρώπου. Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Μη το βάζετε ως εμπόδιο στη ζωή σας. Αξιοποιήστε τον σωστά.