Αγγίστα Σερρών: Και φέτος αναβιώνει το “Κουρμπάνι”

Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων , στις 12.30 το μεσημέρι και στον προαύλιο χώρο  του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Αγγίστας, θα αναβιώσει το “Κουρμπάνι”.

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, που οι απαρχές του βρίσκονται στην έννοια της θυσίας στον άγιο του χωριού, τον Άι-Γιάννη. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής επιχειρούσαν να εξευμενίσουν τον άγιο τους, για το καλό των ιδίων και του χωριού.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στην εκκλησία, από την παραμονή της γιορτής γύρω στις 12-2 το μεσημέρι σφάζουν ένα μοσχάρι, το κρέας του οποίου βράζουν σε μεγάλα καζάνια όλη νύχτα.

Την επομένη, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ο ιερέας με την εικόνα του Αγίου Ιωάννη στα χέρια ευλογεί τους πιστούς που θέλουν να είναι η επιτροπή για τον επόμενο χρόνο.

Οι πιστοί πιάνουν συμβολικά την εικόνα και προσφέρουν χρήματα για την αγορά του ζώου της επόμενης χρονιάς.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας το εκκλησίασμα με το πλήθος των επισκεπτών που κατακλύζουν κάθε χρόνο την Αγγίστα κατευθύνονται στην αίθουσα για να γευτούν το “πρόσφορο” δηλαδή το μοσχαρίσιο κρέας που προσφέρεται μαγειρεμένο με πλιγούρι.

Την οργάνωση του εθίμου αναλαμβάνει  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Η Χώρα της Αγγίστας” με την “Επιτροπή Κουρμπανίου Αγγίστας”.