Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας: Αντιπλημμυρική θωράκιση του ν.Σερρών με έργα ύψους 15 εκατ. ευρώ

Μετά από συντονισμένες διαβουλεύσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ κ. Πάρι Μπίλια, αποφασίστηκε η ένταξη έργων που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, έργα βελτίωσης του εθνικού οδικού δικτύου και εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους περίπου 15.000.000 ευρώ στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών,  υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου και  παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ  κ. Πάρι Μπίλια, κατά την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννης Χατζόπουλος παρουσίασε τα προγραμματισμένα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως ανέφερε στην σύσκεψη ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ξεκινάει σταδιακά το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών θα διατεθούν 14.259.309,29 ευρώ, μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ των δύο Υπουργείων,  Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς διαθέτει προηγμένη τεχνογνωσία και αποτελεσματική οργάνωση για τη διοίκηση και τη διαχείριση της μελετητικής ωρίμανσης της κατασκευής, της συντήρησης και της λειτουργίας σύνθετων τεχνικών έργων υποδομής, και ειδικότερα, έχει αποκτήσει εξειδικευμένη εμπειρία και διαχειριστική επάρκεια στον σχεδιασμό και την υλο­ποίηση οδικών έργων, θα έχει καθοριστικό ρόλο ως Φορέας Διαχείρισης των έργων. Επίσης ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης .

Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών  καταγράφηκαν, αναλύθηκαν, αξιολογήθηκαν και μελετήθηκαν 105 θέσεις μελανών σημείων black spots (αίτια ατυχημάτων) σε ένα δίκτυο 14 αξόνων (γεωμετρία αξόνων), συνολικού μήκους 211 χιλιομέτρων.  Τέσσερις από αυτούς είναι Εθνικοί οδοί και δέκα επαρχιακοί, εκ των σημαντικών δικτύων του νομού, όπως υπεδείχθησαν από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Στην εν λόγω συνάντηση έγινε αναφορά  και στην επικαιροποίηση της μελέτης του οδικού άξονα Λευκοθέας- Αλιστράτης, που θα χρηματοδοτηθεί με 600.000,00 ευρώ από το μέτρο «Μια πιο Διασυνδεδεμένη Ευρώπη»,  ώστε να ακολουθήσει η χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου με την συνδρομή του Υπουργείου .

Αναμένονται σύντομα οι αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.