ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών: Ειρήνη του Αριστοφάνη

Το Α΄ τμήμα της Ερασιτεχνικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών παρουσιάζει την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αθηναίου σατιρικού ποιητή του 5ου αιώνα.
Παίχτηκε πρώτη φορά το 421π.Χ. , στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο.
Βασική έμπνευση για την κωμωδία αποτελεί ο Πελοποννησιακός πόλεμος που μάστιζε τις ελληνικές πόλεις. Η Ειρήνη θεωρείται ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών.
Στην Αθήνα και τη Σπάρτη επικρατούσαν οι φιλοπόλεμες μερίδες με τον Κλέωνα στην μια και τον Βρασίδα στη άλλη. Και οι δύο πολιτικοί σκοτώθηκαν στην Αμφίπολη το 422π.Χ., δίνοντας έτσι την ευκαιρία να υπογραφεί η ειρήνη του Νικία λίγο καιρό μετά την παράσταση του Αριστοφάνη.
Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που έχει βαρεθεί τον πόλεμο, ανεβαίνει στον Όλυμπο για να ρωτήσει το Δία γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Φτάνοντας εκεί όμως βλέπει ότι οι θεοί έχουν φύγει γιατί θύμωσαν με τους Έλληνες και έχει μείνει μόνο ο Ερμής για τις τελευταίες ετοιμασίες. Του εξηγεί ότι εκεί μένει πλέον ο Πόλεμος ο οποίος έχει φυλακίσει την Ειρήνη. Εμφανίζεται τότε ο Πόλεμος που έχει ένα τεράστιο γουδί για να λιώσει μέσα τις ελληνικές πόλεις. Όμως όταν στέλνει το γιο του τον Τάραχο να ζητήσει γουδοχέρι από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες αυτός επιστρέφει λέγοντας ότι έχουν χάσει το γουδοχέρι τους, εννοώντας τον Κλέωνα και το Βρασίδα που είχαν σκοτωθεί. Καθώς ο Πόλεμος φεύγει, ο Τρυγαίος καλεί το χορό που αποτελείται από Έλληνες από διάφορες πόλεις για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Χάρη στη βοήθεια τους, κυρίως των γεωργών που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο, καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Ειρήνη . Ο Τρυγαίος επιστρέφει στην Αθήνα και εκεί τον επισκέπτονται διάφοροι έμποροι που πουλούσαν όπλα και ο Τρυγαίος τους δίνει συμβουλές για το πως να τα χρησιμοποιήσουν τώρα που δεν είναι πια χρήσιμα.

Το έργο ανεβαίνει υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της υπεύθυνης της Ερασιτεχνικής σκηνής και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, ηθοποιού Καλλιόπης Ευαγγελίδου
και συμμετέχουν οι: Αλεξάνδρα Κουντουρά, Σοφία Χαραλάμπους, Ευαγγελία Γκένιου, Δέσποινα Σιμιντιρίδου, Κική Εμμανουηλίδου Δέσποινα – Χαραλαμπία Κατσίφη, Καλλιόπη Μαραγγόζη, Ελένη Σούζα, Αναστασία Μπάτη, Ευαγγελία Αξιάρη, Έφη Χατζηγιαννάκη, Καλαμπαλίκα Πηνελόπη και Μαρία Νικηφόρου.

Φιλική συμμετοχή από τον μάγο του μαύρου θεάτρου κουκλοπαίκτη Κυριάκο Θεοδωρίδη .

Οι κατασκευές του σκηνικού της παράστασης έγιναν από την σκηνογράφο Λιάνα Σπυριδωνίδου .

Οι φωτισμοί της παράστασης έγιναν από τον Μιχάλη Κουβόπουλο.
Ευχαριστούμε την μουσικό κ. Νατάσα Πατώνη για την ευγενική της συμμετοχή στην παράσταση.

Κατασκευές σκηνικών αντικειμένων: Πηνελόπη Καλαμπαλίκα.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή “Αστεριών” στις 19.15.