Όπως ο χαλβάς έτσι και το τσουρέκι το Μικρασιάτικο, με το πλάσιμο του συμβολίζει την χαρά και την λύπη. Είναι αλμύρα και σουσαμένια σε σχέση με τα άλλα που είναι γλυκά.
Τα φτιάχνουμε στους γάμους σε στρόγγυλο σχήμα που συμβολίζει τα στέφανα δηλαδή την χαρά και τα μοιράζουμε σε κάθε σπίτι μαζί με το προσκλητήριο διότι κάλεσμα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται.
Τα φτιάχνουμε όμως και το Πάσχα αλλά μακρόστενα και τυλιχτά που συμβολίζει το σαβάνωμα του Κυρίου.
Είναι τραγανά και πεντανόστιμα.
Υλικά
2.50 κιλά αλεύρι
3 σακουλάκια μαγιά
χλιαρό νερό
λίγο λάδι
αλάτι
ένα κουταλάκι ζάχαρη
λίγο ξύδι για να τραγανίζουν
Όταν φουσκώσει το αλεύρι το ανοίγουμε με τα χέρια στο τραπέζι και ρίχνουμε καλαμποκέλαιο.
Κατόπιν ρίχνουμε 3 χούφτες σουσάμι που αναμιγνύουμε με λίγο αλάτι γαρίφαλο και ελάχιστη κανέλα, απλώνουμε το υλικό και ξεκινάμε το τύλιγμα.
Όταν ψηθούν είναι τραγανά από έξω και μαλακά μέσα.
Ευχαριστούμε τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολόφου που μοιράστηκε τη συνταγή και τις φωτογραφίες.