Ερώτηση Μεγαλομύστακα για τήρηση της ισονομίας στην προκήρυξη 1Κ2017

Η προκήρυξη 1Κ/2017, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες αυτής χώρας να διεκδικήσουν μία θέση Γραμματέα Π.Ε. στα Δικαστήρια της χώρας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 23/01/2017.

Μετά από διαμαρτυρίες κάποιων ειδικοτήτων ανακλήθηκε και δημοσιεύτηκε ξανά στις 03/03/2017.

Παρ’ όλες τις προσθήκες διάφορων ειδικοτήτων (φιλόλογοι, θεατρολόγοι, μουσικοί κλπ), παρατηρήσαμε ότι στην συγκεκριμένη προκήρυξη αποκλείονται συγκεκριμένες ειδικότητες με τρανταχτό παράδειγμα αυτές των δασκάλων και των νηπιαγωγών γενικής και ειδικής αγωγής. Καταρχάς, ως Ένωση Κεντρώων διατηρούμε επιφυλάξεις αν όλες οι ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των απαραίτητων πτυχίων είναι επαρκώς καταρτισμένες για τις θέσεις προσφέρονται.

Ας δεχθούμε όμως ότι οι θέσεις αυτές είναι θέσεις που παραπέμπουν σε εργασία γραφείου η οποία δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορούν να υποστηριχθούν από όλες τις ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην λίστα των απαιτούμενων πτυχίων. Αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι τα κριτήρια με τα οποία κάποιες ειδικότητες συμπεριλήφθηκαν και κάποιες αποκλείστηκαν. Δεν θεωρούμε ότι είναι σε θέση να διεκπεραιώσει μία δουλειά γραφείου ένας θεατρολόγος και ένας μουσικός και δεν μπορεί ένας δάσκαλος ή ένας νηπιαγωγός. Ειλικρινά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε το σκεπτικό της λίστας των απαιτούμενων πτυχίων για τη συγκεκριμένη προκήρυξη, εκτός από το να κάνουμε λόγο για φωτογραφικούς διορισμούς.

Μάλιστα σας έχουν αποστείλει έγγραφες διαμαρτυρίες για το θέμα τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τις οποίες αγνοήσατε, αφού εκδόθηκε η εγκύκλιος της προκήρυξης χωρίς εν τέλει να συμπεριλαμβάνει τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Είναι ευκόλως κατανοητό λοιπόν ότι παραβιάζονται οι αρχές της ισονομίας με τέτοιου είδους διακρίσεις και τρανταχτές εξαιρέσεις.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο Υπουργός

 

  1. Για ποιον λόγο αποκλείστηκαν οι ειδικότητες των δασκάλων και νηπιαγωγών από την προκήρυξη 1Κ/2017;
  2. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να να αποκαταστήσετε αυτήν την αδικία στο όνομα της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας