Ερώτηση Μεγαλομύστακα για επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος των Σχολών Γονέων

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Προτίθεστε να επαναλειτουργήσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολών Γονέων, προκειμένου οι γονείς να στηριχθούν για να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και ιδιαιτέρως απαιτητικό ρόλο τους;

 

Στήριξη στους σύγχρονους γονείς

 

Η οικογένεια είναι θεσμός αναντικατάστατος για την κοινωνία. Μέσα στους κόλπους της συντελείται η διαπαιδαγώγηση των νέων και μέρος της κοινωνικής αγωγής, που οδηγεί στην ομαλή ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο και στη συνειδητοποίηση της αξίας των κοινωνικών σχέσεων και αρετών, όπως είναι ο σεβασμός, η δικαιοσύνη, η πειθαρχία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη.

Η οικογένεια είναι το πρωταρχικό και φυσικό κύτταρο της κοινωνίας και επιβάλλεται να είναι φορές ηθικών αξιών, υψηλών στόχων και ιδανικών.

Παρά τη σημασία της όμως και την αποδοχή, που ακόμη απολαμβάνει ως θεσμός, διάγει βαθιά κρίση και κλυδωνίζεται, καθώς διανύουμε μια εποχή ταχύτατων μεταλλάξεων και ανακατατάξεων, που αμφισβητούνται αξίες και θεσμοί.

Έτσι προκύπτει αναγκαία η στήριξη των γονέων, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την UNESCO, ενώ οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους, ταυτόχρονα είναι και απροετοίμαστοι για τον πολύ απαιτητικό ρόλο τους, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και τις γνώσεις.

Ο Γάλλος ψυχίατρος AndréBerge στο γνωστό βιβλίο του Το επάγγελμα των γονέων υποστηρίζει ότι ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί υποχρέωσή του να προετοιμάζεται για όλα τα επαγγέλματα, δεν προετοιμάζεται για τα δύο σπουδαιότερα, αυτά του γονέα και του πολιτικού, τα οποία ο καθένας αισθάνεται έτοιμος να τα ασκήσει οποτεδήποτε, χωρίς κανενός είδους γνώση και προπαρασκευή.