Ρούπελ : Τιμή στους ήρωες των οχυρών

76 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα  από την γερμανική επίθεση, στην Ελλάδα και τη μάχη των Οχυρών της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά.Τότε που μια χούφτα Έλληνες, αντιστάθηκαν με γενναιότητα και αυτοθυσία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές, εναν χείμαρο που σχεδόν αμαχητί κατέκλυζε την Ευρώπη. Στα οχυρά δόθηκε ενας σκληρός , άνισος και επικός αγώνας 6 με 9 Απριλίου, 1941. 

Η απάντηση του διοικητή Γεώργιου Δουράτσου στις αξιώσεις του εισβολέα: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται», εξακολουθεί να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας. Παρά το ανελέητο σφυροκόπημα του εχθρού το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε και τελικά παραδόθηκε μετά την Συνθηκολόγηση και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στην Θεσσαλονίκη, παρακάμπτοντας τα οχυρά.

Οι Γερμανοί αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών του Ρούπελ,  τους απέδωσαν τιμές και τους άφησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ένα περιστατικό που θεωρείται μοναδικό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.P4090001 Χθες το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη η δέηση υπέρ των ηρώων των οχυρών , παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενω παρευρέθηκαν η τοπική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

 

ΠΗΓΗ