Αβέβαιο το μέλλον της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Το σύνολο των φοιτητών και σπουδαστών της χώρας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ).

Κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΕΒΙ αποφασίστηκε η αναστολή διανομής των συγγραμμάτων για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, καθώς το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου, από τον περασμένο Ιούλιο, για εξεύρεση λύσης.

Συγκεκριμένα όπως υπογραμμίζεται, η καθυστέρηση πληρωμών ξεπερνά κάθε όριο αντοχής και κυρίως της λογικής, αφού δεν έχει αποπληρωθεί  κανένα τιμολόγιο από το εαρινό εξάμηνο του 2015-2016, ενώ ο κλάδος ήδη έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των περικοπών ύψους 55% που έχει υποστεί.

Κατόπιν τούτων, όπως αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ, στην απόφαση που ελήφθη, εκφράζεται η οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ιδίους πόρους τη διανομή των συγγραμμάτων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.

Επισημαίνουν δε ότι όλες οι υποσχέσεις από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου έχουν καταπατηθεί και τονίζουν ότι δεν είναι δυνατή καμία περαιτέρω καθυστέρηση, καταλήγοντας ότι “είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια “.

Τούτων δοθέντων, και λαμβανομένου υπόψη ότι πρέπει να προστατευθεί ό,τι έχει απομείνει από τη φοιτητική μέριμνα,

 

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Προτίθεστε να λύσετε άμεσα το πρόβλημα της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ώστε να μη «θυσιαστεί» η πανεπιστημιακή κοινότητα στον βωμό της εξορθολογισμού και των περικοπών;
  • Ποιοι οι λόγοι για την πολύμηνη καθυστέρηση του ελέγχου των τιμολογίων για κάθε σύγγραμμα; Είναι προφανές ότι το κράτος οφείλει να έχει και να λειτουργεί τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς, όχι όμως σε βάρος του ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας