Μικρασιάτικος χαλβάς (κουταλιαστός) από τον πολιτιστικό σύλλογο Μαυρολόφου

Η νηστίσιμη πρόταση της εβδομάδας αφορά ένα παραδοσιακό γλυκό , εύκολο και πεντανόστιμο!

Στην Ελλάδα  η κατανάλωση χαλβά αναπτύχθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή,  με την έλευση των Ελλήνων Μικρασιατών που είχαν την παράδοση και την τεχνογνωσία παρασκευής του προϊόντος.

Μικρασιάτικος χαλβάς νηστίσιμος ονομάζεται κουταλιαστός ή μαύρος. Τον φτιάχνουμε στη σαρακοστή των Χριστουγέννων και του Πάσχα και όχι μόνο.

Υλικά
1 κούπα καλαμποκέλαιο
2 κούπες αλεύρι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό.

Σε ρηχή κατσαρόλα καίμε το λάδι και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, συγχρόνως βράζουμε την ζάχαρη με το νερό.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το αλεύρι ώσπου να πάρει ένα ξανθό χρώμα.

Μόλις το αλεύρι είναι έτοιμο το ρίχνουμε προσεκτικά στο σιρόπι που βράζει και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Όταν το μείγμα πήξει το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια με ένα κουτάλι βγάζουμε κουταλιές στο δίσκο.

Ευχαριστούμε τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρολόφου που μοιράστηκε τη συνταγή και τις φωτογραφίες.