Επιστολή εστάλη χθες, 14 Aπριλίου 2020 προς τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Αγροτικής Οικονομίας κ Αθανάσιο Μαλλιαρά, στην οποία θίγονται διάφορα ζητήματα, που απασχολούν τους αγρότες της Π.Ε. Σερρών και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οργανισμού.
Πρώτιστο, μεταξύ των θεμάτων, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της ημερομηνίας κάλυψης ζημιών των καλλιεργειών από υπερβολικές βροχοπτώσεις, από τις 15 Μαΐου, στις 15 Απριλίου ή και ακόμη νωρίτερα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται στις εαρινές καλλιέργειες που, σχεδόν όλες, έχουν τότε σπαρθεί, διότι, με την αλλαγή του καιρού, η σπορά των καλλιεργειών έχει μετακινηθεί πρωιμότερα. Ιδιαίτερα ακάλυπτη είναι η καλλιέργεια της Μηδικής, που η πρώτη κοπή της στην περιοχή μας γίνεται στα μέσα Απριλίου και κάποιες χρονιές καταστρέφεται από βροχοπτώσεις, που παρατηρούνται σε αυτήν την χρονική περίοδο.
Εν συνεχεία, εθίγησαν και θέματα των προθεσμιών για τις αναγγελίες ζημιών, γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, οι ζημιές μπορεί να φανούν στις καλλιέργειες μετά από αρκετό χρονικό διάστημα – π.χ., η ζημιά που σημειώθηκε στην καλλιέργεια της Αρώνιας στην περιοχή μας το 2017, ενώ οφείλονταν στον καύσωνα του καλοκαιριού, έγινε αντιληπτή αργά, κατά την συγκομιδή.
Τέλος, ζητήθηκε να υπάρξει αλλαγή του κανονισμού ένταξης ζημιών στις Κ.Ο.Ε., στο σημείο που πρέπει να πιστοποιείται ένα μόνο κλιματικό αίτιο στις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες», προξένους ζημιών των καλλιεργειών. Μέχρι στιγμής αποκλείονται ζημιές που οφείλονται σε δύο αίτια π.χ. υπερβολικές βροχοπτώσεις και ξηρασία (σε διαφορετικές περιόδους, σε δένδρα) ή πράσινο σκουλήκι και ξηρασία (στο βαμβάκι). Δεν γίνεται κατανοητή η λογική του κανονισμού να αποκλείονται ζημιές όταν έχουν συμβεί όχι ένα αλλά δύο η περισσότερα αίτια – κακά, στις καλλιέργειες.