Θεσσαλονίκη: 10 χρόνια συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ν.Σκοπού Σερρών

Η φιλία, το πάθος και η εμπειρία τους, συνθέτουν το ωραίο κλίμα στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας του Νέου Σκοπού Σερρών (ΚΕΘΙΣ), που κρατά αφοσιωμένους τους εθελοντές και «ζωντανό» το κέντρο το οποίο αισίως φέτος τον Σεπτέμβρη συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής.

Η πρόεδρος του ΚΕΘΙΣ, Μαρία Λίγκα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια, που θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου, εξήγησε την ευεργετική επίδραση που έχουν τα άλογα στα άτομα με αναπηρίες, κινητικά προβλήματα και άλλες ιδιαιτερότητες.

«Στη θεραπευτική ιππασία “χρησιμοποιούμε” το άλογο για να βοηθήσουμε τα άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο Down.

Στο καθένα, το άλογο επιδρά διαφορετικά: στα άτομα με κινητικά προβλήματα συμβάλλει στη βελτίωση του μυικού τους τόνου και στον συντονισμό των κινήσεών τους, ενώ στα άτομα με νοητική υστέρηση βοηθά στο γνωστικό τους κομμάτι.

Δηλαδή ευρύνει το νου καθώς δίνει πολλά ερεθίσματα και βοηθά στην επικοινωνία».

Όπως σημείωσε η κ. Λίγκα «το άλογο περπατάει όπως ο άνθρωπος. Αυτή η κίνηση μέσω της ράχης του αλόγου και της λεκάνης του αναβάτη μεταφέρεται νευρομυϊκά στον αναβάτη και τον βοηθά στην ισορροπία, τον συντονισμό των κινήσεων κα».

Για τη θεραπεία χρειάζονται εξειδικευμένα άτομα, υπομονή και επιμονή. «Πάντα λέω ότι το άλογο δεν είναι πανάκεια.

Μελέτες και έρευνες όμως έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά όταν η θεραπευτική ιππασία λειτουργεί συνδυαστικά με τις φυσιοθεραπείες και όποιες ακόμη θεραπείες απαιτούνται» είπε η κ. Λίγκα.

Η πρόεδρος του ΚΕΘΙΣ αναφέρθηκε και στη στήριξη που έχει το κέντρο, τόσο από τους πολίτες όσο και από τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, αλλά και από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το ΚΕΘΙΣ, όπως ανέφερε η κ. Λίγκα, έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις, στις 15 με 17 Σεπτεμβρίου, για τον εορτασμό των δέκα χρόνων, στις οποίες περιλαμβάνεται ημερίδα, με βασικό άξονα την επιστημονικότητα που πρέπει να διέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, τη σχέση της ιπποθεραπείας και θεραπευτικής ιππασίας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον ρόλο της ομάδας και του αλόγου κατά τη θεραπευτική συνεδρία κ.ά.

Τη συνέντευξη πήρε η Νικόλ Καζαντζίδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ