Ελαιοκράμβη: Από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών προδιαγράφεται η φετινή

Χωρίς προβλήματα στις σπορές και τα φυτρώματα βαδίζει η ελαιοκράμβη φέτος, λόγω του ευνοϊκού, ζεστού καιρού που επικράτησε το Νοέμβριο και των βροχοπτώσεων επίσης.

Όπως μάλιστα έχει καταγράψει εγκαίρως ο ΑγροΤύπος, η τάση αύξησης των στρεμμάτων, από… τάση, έγινε πραγματικότητα, κάτι που γνωρίζουν καλύτερα, εκτός των αγροτών και τα κατά τόπους γεωπονικά καταστήματα. Παράλληλα, πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι η τιμή στα συμβόλαια απορρόφησης είναι και φέτος 40 λεπτά, παρά τις… φιλολογίες περί μείωσης.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου: «οι σπορές ολοκληρώθηκαν αισίως και το Νοέμβριο που ο καιρός ήταν παρατεταμένα ζεστός, ήταν ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη των φυτών. Τώρα τα περισσότερα χωράφια είναι στα 4-5 φύλλα το φυτό. Σε λίγο οι παραγωγοί θα κάνουν ζιζανιοκτονία, η ανάπτυξη πηγαίνει πολύ καλά, χωρίς προβλήματα και αν τυχόν έχουμε παρατεταμένες παγωνιές, τότε θα πάμε και ακόμα καλύτερα. Όσον αφορά στις εκτάσεις, υπολογίζω ότι στο νομό Μαγνησίας, έχουν σπαρεί περί τα 10.000 στρέμματα, ενώ πανελλαδικά, φέτος τα καλλιεργούμμενα στρέμματα είναι αυξημένα από πέρσι κατά 30-40%».

Αναφορικά με την κατάσταση στο νομό Σερρών, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Πρόβατος, ιδιοκτήτης του γεωπονικού καταστήματος Agrobios «οι σπορές στην περιοχή της Βισαλτίας, όπου καλλιεργούνται φέτος με βάση το ΟΣΔΕ 2.000 στρέμματα με ελαιοκράμβη πήγαν πολύ καλά και η ανάπτυξη των φυτών συνεχίζεται εξαιρετικά. Μπορώ μάλιστα να πω ότι τα φυτά όσον αφορά στην ανάπτυξής του είναι καλύτερα από ποτέ, γεγονός που αποδίδεται στην εξαιρετικά ζεστό Νοέμβρη και στις υγρασίες που επικράτησαν το ίδιο διάστημα. Αναφορικά με τις τιμές απορρόφησης του προϊόντος, πρέπει να πω ότι δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγοί είναι στα 40 λεπτά το κιλό».

Για την περιοχή της Αμφίπολης στις Σέρρες, από όπου και κατάγεται και το πώς εξελίσσεται η καλλιέργεια εκεί, μας μίλησε και ο κ. Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου, Γεωπόνος MSc/MSc (Τμ. Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δράμας). Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φυτρώματα πήγαν φέτος καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ οι βροχές του τελευταίου διαστήματος, βοήθησαν πολύ το προϊόν στην ανάπτυξή του χωρίς εμπόδια. Όπως μας τόνισε ο κ. Σίμογλου στην περιοχή αυτή πέρσι από τα 7.000 – 8.000 στρέμματα που εσπάρησαν αρχικά, μόνο στα 1.000 υπήρξε καλό φύτρωμα, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Σίμογλου, στη Δράμα υπάρχει ελαιοκράμβη, αλλά είναι λίγα γενικά τα στρέμματα.

Όπως υπογράμμισε τώρα μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστας Γιαννακός, φαίνεται πως συνολικά στην χώρα φέτος εσπάρησαν γύρω στα 250.000 στρέμματα, από τα 140.000 πέρσι. Φέτος όμως δεν υπάρχει πρόβλημα στις σπορές και στα φυτρώματα και η καλλιέργεια πάει πολύ καλά, ακόμα και σε περιοχές της Μακεδονίας, όπου το φυτό δεν φύτρωσε πέρσι καθόλου, με αποτέλεσμα να αλλάξουν καλλιέργεια πάρα πολλοί αγρότες.

«Από τα στοιχεία μου προκύπτει ότι η Μακεδονία είναι η βασική περιοχή καλλιέργειας, ενώ στην Θεσσαλία καταγράφεται μια αύξηση άνω του 50% στα στρέμματα απ’ ό,τι πέρσι. Αύξηση καταγράφεται και στην περιοχή του Δομοκού, στην Φθιώτιδα, αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα φυτρώματα», καταλήγει ο κ. Γιαννακός.

agrotypos.gr