Το goserres σας παρουσιάζει την θεατρική ομάδα του Ν.Πετριτσίου

«Ηθοποιός σημαίνει φως», όμως…. θέατρο στην επαρχία; Και όμως ναι, μια θεατρική ομάδα από το Πετρίτσι έχει βαλθεί σε πείσμα όλων να μας αποδείξει το αντίθετο, ότι και θεατρικές παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλά ότι υπάρχει και το κατάλληλο κοινό που μπορεί να τις υποστηρίξει.
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την  Αρχοντία Παρασκευοπούλου.
-Καλημέρα σας και καλή χρονιά. Ευχόμαστε δύναμη για να συνεχίσετε τις προσπάθειές σας και επιτυχίες σε κάθε παράσταση.
Καλημέρα και σε εσάς και καλή χρονιά! Σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω γι’αυτό το θέμα.
Είμαι η Αρχοντία Παρασκευοπούλου είμαι βρεφονηπιαγωγός στο βρεφονηπιακό σταθμό ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σερρών, έχω ένα καφέ μπαρ με δανειστική βιβλιοθήκη στο Ν. Πετρίτσι και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο.

-Καταρχάς είμαι περίεργος, πώς ξεκίνησε η όλη αυτή προσπάθεια; Πώς βρέθηκαν όλοι οι συντελεστές και πώς έδεσε τόσο όμορφα και απέκτησε αυτή τη χημεία η ομάδα σας;

Είμαστε μια ομάδα φίλων, μια παρέα με κοινά λίγο-πολύ ενδιαφέροντα και ανησυχίες! Οδηγός μας ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαγγέλης Ζλατίντσης και όλοι εμείς οι τρελοί ονειροπόλοι, οι του Πολιτισμού ταμένοι που αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Το μεράκι και η ζωή στην επαρχία – η οποία δεν είναι πάντα εύκολη και ειδικά σε ένα χωριό – μας ένωσε κι έτσι πορευόμαστε.

-Ποιοι αποτελούν τον θίασο και ποιοι συντελεστές είναι πίσω από τη σκηνή που σας υποστηρίζουν ;

Το θίασο αποτελούν άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο, άνθρωποι εργαζόμενοι, με οικογένειες και υποχρεώσεις που ωστόσο εξοικονομούν αρκετό από το χρόνο τους για να κάνουν αυτό που τους αρέσει!
Όπως προείπα σκηνοθέτης είναι ο Βαγγέλης Ζλατίντσης και στο έργο “Μήδεια” συμμετέχουν οι εξής:
Στο ρόλο της Μήδειας η Αρχοντία Παρασκευοπούλου
Στο ρόλο του Ιάσονα ο Χρήστος Σοφιάδης
Στο ρόλο του Κρέοντα ο Λευτέρης Σαββίδης
Στο ρόλο του Αιγέα ο Αβραάμ Σαββίδης ενίοτε και ο σκηνοθέτης
Στο ρόλο της τροφού η Γεωργία Πούγιου
Στο ρόλο του παιδαγωγού η Λαμπρινή Σκαρλάτου
Στο ρόλο του άγγελου η Ευαγγελία Τάσιου
Κορυφαία του χορού η Διονυσία Ζήκα
Και τέλος στο χορό η Δέσποινα Παπαδοπούλου
Βέβαια κάθε χρόνο γίνεται κάλεσμα για νέες συμμετοχές. Κάποιοι έρχονται, κάποιοι φεύγουν…
Συντελεστές που μας στηρίζουν, ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν και το ρόλο των χορηγών.

-Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που παρουσιάζετε από το καλοκαίρι.

Μήδεια Ευρυπίδη σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Ένα έργο που το δουλεύουμε αρκετό καιρό. Μετά από πολλές αντιξοότητες καταφέραμε επιτέλους να ολοκληρώσουμε τις πρόβες και να ανεβάσουμε την παράσταση!
Λοιπόν, όταν ο Ιάσονας έφτασε στη Κολχίδα για να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας, η Μήδεια τον ερωτεύτηκε παράφορα, τον βοήθησε και τον ακολούθησε στην Ελλάδα αποκόπτοντας κάθε δεσμό με τους δικούς της και την πατρίδα της. Όντας εξόριστοι στην Κόρινθο, ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μήδεια και να παντρευτεί την κόρη του Κρέοντα του βασιλιά της Κορίνθου.
Ο Κρέοντας επειδή φοβάται την αντίδραση της Μήδειας, την καλεί να φύγει. Εκείνη αποφασίζει να τους εκδικηθεί, διεκδικώντας να μείνει μια μέρα ακόμη στη χώρα. Έχοντας εξασφαλίσει άσυλο – στη χώρα του Αιγέα – σκοτώνει με τα μαγικά φαρμάκια της την κόρη του βασιλιά και τον ίδιο, προχωρώντας, ύστερα από πάλη με τον εαυτό της, στο θάνατο και των δύο παιδιών της για να εκδικηθεί τον άντρα της. Στο τέλος απομακρύνεται πάνω σε φτερωτό άρμα ενώ ο Ιάσονας μένει πίσω θρηνώντας…


-Εσείς ποιο ρόλο ερμηνεύετε στην παράσταση;

Εγώ ερμηνεύω το ρόλο της Μήδειας.

-Υπάρχει κάποια φράση/σκηνή που σας συγκινεί ιδιαίτερα;
Θα μπορούσα να πω πως η Μήδεια είναι ένα έργο που ολόκληρο προκαλεί συγκίνηση, ωστόσο από την πρώτη φορά που το διάβασα μου έχει μείνει η εξής φράση: “Μπορεί η γυναίκα να έχει δύναμη μικρή κι όλα να την τρομάζουν και να λιγοθυμά όταν όπλο αντικρίσει, όμως όταν στο κρεβάτι της την αδικούν και την εξευτελίζουν, τότε δεν υπάρχει από το δικό της πιο δολοφόνος νους”.

 

-Είχατε χαράξει το δρόμο σας από νεαρή ηλικία ή προέκυψε στη συνέχεια;

 Δυστυχώς ή ευτυχώς – δεν ξέρω – όχι δεν είχα χαράξει αυτό το δρόμο από νεαρή ηλικία. Προέκυψε εντελώς τυχαία στην πορεία! Όπως σας είπα είμαστε μια παρέα φίλων που αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας στα χωριά της επαρχίας.
-Τι έχετε αποκομίσει από τη συνολική καλλιτεχνική σας εμπειρία μέχρι σήμερα;

Τι έχω αποκομίσει… Να διερευνήσω τον εαυτό μου, τις αξίες μου, τις δυνατότητές μου και τις επιθυμίες μου. Να ενδυναμώσω τον εαυτό μου και το λόγο μου. Να μου κάνω ένα ανεκτίμητο δώρο!

-Είναι πολύ όμορφο το έργο σας και η όλη συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Σιντικής. Από το δήμο έχετε ανταπόκριση; Υπάρχει στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Υπήρξαν εποχές που η ομάδα τελούσε υπό την αιγίδα κάποιων συλλόγων. Τα τελευταία χρόνια είναι αυτόνομη. Τα έξοδα των παραστάσεων καλύπτονται από τις χορηγίες ορισμένων επιχειρήσεων οι βασικότερες των οποίων είναι το Καφέ Μπαρ Καθ’ οδόν στο Ν. Πετρίτσι, ο  Μεθοριακός Σταθμός στη Βυρώνεια, οι Νομές Κερκίνης στη Βυρώνεια και το λογιστικό γραφείο Σοφιάδη Κ. Χρήστου και Σοφιάδη Χ. Θάνου στο Σιδηρόκαστρο. Η κρατική και δημοτική αρχή…ουδεμία αρωγή μας παρέχει… ωστόσο θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω, πως φορείς τοπικών κοινοτήτων και μεμονωμένα μέλη εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συνδράμουν και να βοηθήσουν.

-Γνωρίζουμε ότι δίνετε παραστάσεις σε δύο καλαίσθητα μαγαζιά, στο καφέ μπαρ Καθ΄οδόν και στο Μεθοριακό Σταθμό Βυρώνειας. Ποια η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής. Σας έχει αγκαλιάσει το κοινό της Σιντικής;

Ναι θα συμφωνήσω, καλαίσθητα! 😊
Δύο παραστάσεις στο Καθ’ οδόν και δύο στο Μεθοριακό Σταθμό, soldaout! Φυσικά έπεται συνέχεια. Η ανταπόκριση των κατοίκων αξιοσημείωτη! Μας αγκάλιασαν με αγάπη και μας αντάμειψαν με το χειροκρότημα και τα υπέροχα λόγια τους.

 

-Το κοινό της επαρχίας αν λάβουμε υπόψη ότι σπάνια έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ποιοτικά θεατρικά έργα, θα έλεγε κανείς ότι διψά για παραστάσεις, πρέπει να έχει αγκαλιάσει την θεατρική σας ομάδα. Ποιο είναι το feedback που λαμβάνετε στις συζητήσεις σας με τους θεατές; Είναι δεκτικοί στη θεματολογία που παρουσιάζετε ή θα ήθελαν κάτι πιο λαϊκό, πιο κωμωδία;

Είναι γενικά παραδεκτό, ότι στην επαρχία σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τέτοιου τύπου εκδηλώσεις γενικότερα θα έλεγα εγώ… Και όντως ο κόσμος διψάει για παραστάσεις, συναυλίες και οτιδήποτε έχει σχέση με την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι θεατές στο τέλος της παράστασης μένουν! Μένουν για να μας εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους, να μας συγχαρούν και τις περισσότερες φορές τα σχόλια είναι θετικά! Του τύπου: ” Δεν περίμενα από μια ερασιτεχνική ομάδα ένα τέτοιο αποτέλεσμα”. Οπότε για ‘μας είναι πολύ σπουδαίο και είμαστε ευγνώμονες!
Σίγουρα θα ήθελαν εναλλαγές στα έργα. Τραγωδία, κωμωδία, σύγχρονο, κλασσικό… Εντούτοις είναι δεκτικοί σε ό,τι παρουσιάζουμε.

 

-Ποιο είναι το επόμενο έργο που σκέφτεστε να μας παρουσιάσετε και αν υπάρχει κάποιο απωθημένο. Θα θέλατε μελλοντικά να παίξετε ένα συγκεκριμένο έργο ή σε κάποια θεατρική σκηνή;

Δεν έχουμε κατασταλάξει ακόμη. Ένα που έχουμε αφήσει στη μέση και θα ήθελα να δουλέψουμε, είναι το ” Όνειρο θερινής νυκτός” William Shakespeare.
Απωθημένο; Δεν ξερω, ίσως και να έχω. Και απωθημένο και συγκεκριμένο ρόλο και θεατρική σκηνή. Οφείλω όμως να ομολογήσω πως αυτό που κάνουμε με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Ν. Πετριτσίου με γεμίζει, με ταξιδεύει με κάνει να ξεχνώ τα πάντα, με απελευθερώνει.
Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας.
-Αριστοφάνης ή Ευριπίδης;
Δεν μπορώ να επιλέξω.
Κορυφαίοι του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και οι δύο.
Κωμωδιογράφος ο Αριστοφάνης με τον αιχμηρό του λόγο, τις παρωδίες, την αποδόμηση προσώπων και καταστάσεων.
Από την άλλη ένας πραγματικός καινοτόμος της θεατρικής δημιουργίας ο Ευριπίδης, άφησε μια παρακαταθήκη που εντυπωσιάζει με την εκπληκτική της διαχρονικότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ!
**Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η είσοδος στις παραστάσεις είναι δωρεάν και η ομάδα είναι ανοιχτή σε κάθε πρόσκληση για εμφανίσεις.