Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Αδιαφορία για κτηνοτρόφους-αγρότες των Σερρών από την κυβέρνηση της ΝΔ

«Την ίδια ώρα που οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι βλέπουν τις τιμές των αμνοεριφίων να πέφτουν 1 με 1,5 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρσι, γίνεται αθρόα εισαγωγή από τη γειτονική Βουλγαρία ζώντων ζώων. Τι χρώμα σφραγίδες θα έχουν άραγε στο κρεοπωλείο;», τονίζει η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Όπως σημειώνει «Φέτος οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι κυμαινόταν από 3,5 έως 4,0 ευρώ ανά κιλό και οι καταναλωτές τα αγοράζουν στα κρεοπωλεία 8-8,5 ευρώ.

Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την μικρότερη ζήτηση λόγω των περιοριστικών μέτρων από τον κορονοϊό είχε σαν αποτέλεσμα μία μέση κτηνοτροφική μονάδα να έχει μείωση στο εισόδημά της περίπου 4.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:ΜέΡΑ25:Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ασυλία στους τραπεζίτες, λάσπη και απαξίωση στους ταλαιπωρημένους πολίτες

Την ίδια στιγμή καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για αποζημίωση ή έστω διευκόλυνσή τους». Και συνεχίζει «Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι βόειου κρέατος, καθώς μπορεί να μην περίμεναν το Πάσχα για να πουλήσουν, αλλά κάθε χρόνο αυτή την εποχή λάμβαναν τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα μοσχάρια.

Φέτος χωρίς καμία ενημέρωση, δεν έγινε η πληρωμή αυτή ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αδικαιολόγητη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών, που παραπέμπει σε αισχροκέρδεια. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι του Ν. Σερρών έρχονται αντιμέτωποι και με την απαξίωση από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή που έστειλε ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος από τις 23/3/2020.»

Ταυτόχρονα επισημαίνει «Ο κατάλογος των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα στα οποία η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να δώσει λύση είναι μεγάλος, θα σταθούμε μόνο σε δύο αναφορές που απαιτούν άμεση λύση λόγω της εποχής.

Η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 13/4/2020 που αναφέρεται στους εργάτες γης δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της καπνοκαλλιέργειας στην οποία χρησιμοποιούνται εξιδεικευμένοι εργάτες συνήθως από τις γειτονικές χώρες. Σε 15 μέρες θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα εξειδικευμένα εργατικά χέρια, καθώς αρχίζει η φύτευση των καπνοχώραφων.

Επίσης, οι μελισσοκόμοι έχουν πληγεί από τους περιορισμούς μετακίνησης, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν εκτός νομού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αρκετοί από αυτούς μετακινούσαν τα μελίσσια τους κάθε χρόνο εκτός Νομού σε αναζήτηση κατάλληλης τροφής.

Κανένα μέτρο ακόμη δεν ανακοινώθηκε για την στήριξη των αγροτών παρά πλανώνται στα ΜΜΕ ειδήσεις περί νωρίτερης καταβολής των επιδοτήσεων και τραπεζικών δανείων χωρίς συγκεκριμενοποίηση των όρων.

Μάλλον ο κ. Βορίδης καίγεται για την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων αφού σ’ αυτά που θέλει λειτουργεί σε εκπληκτικό χρόνο, όπως το άμεσο διάβημα στην Ε.Ε. για άρση των περιορισμών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ρουμανίας προκειμένου να αποπλεύσουν φορτωμένα σιτηρά Έλληνα αγοραστή από ρουμανικό λιμάνι. Η καθυστέρηση των μέτρων είναι βέβαιο ότι λειτουργεί εις βάρος της πρωτογενούς παραγωγής, των αγροτών-κτηνοτρόφων και της οικονομίας γενικότερα.»

Και καταλήγει: «Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τόσο οι Υπουργοί όσο και οι βουλευτές της έχουν ξεχάσει πλήρως τις διαβεβαιώσεις τους για τον αγροτικό κόσμο και τα προβλήματά του.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ